Interpellation 2015/16:121 Budgetpropositionens långsiktiga konsekvenser på jobb och tillväxt

av Niklas Wykman (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Enligt Ericson och Flood (2014) har förslaget om att försämra jobbskatteavdraget inga positiva offentligfinansiella effekter. Av de ca 1,6 miljarder kronor som regeringen tillgodoräknar statsbudgeten i intäkter finns enligt Ericsons och Floods rapport inte en krona kvar när hänsyn tas till att hur förslaget påverkar sysselsättningen.

Samma negativa samband mellan arbetsutbud och skattehöjningar ser vi från Konjunkturinstitutets rapport från i somras, där de bedömde att utbudet kommer att minska med 0,3 procent som en följd av regeringens ekonomiska politik.

Det är förvånande att Magdalena Anderssons tjänstemän vid Finansdepartementet inte har ombetts göra några beräkningar av hur en avtrappning av jobbskatteavdraget skulle påverka arbetsutbudet och den långsiktiga påverkan på offentliga finanser.

Lennart Flood skriver följande i det senaste numret av Ekonomisk Debatt:

”De rödgröna partierna visade i sin budget en mindre tro på ekonomiska incitament. Detta framgick av förslagen till höjningar av såväl marginalskatterna för höga inkomster som arbetsgivaravgiften genom återställningar av tidigare sänkningar. Utöver dessa faktiska skillnader i skattepolitiken finns det en skillnad i hur de olika förslagen motiveras. De tidigare åtgärder som genomförts av alliansen har i regel motiverats med en analys och argumentation som baseras på ekonomisk teori och empiri. I regeringens budgetproposition för 2015 saknades oftast sådana argument.”

Ideologiska skygglappar får inte stå i vägen för noggranna beräkningar och konsekvensanalyser av den ekonomiska politiken. Att förlita sig på skattehöjningar som över tid krymper skattebasen riskerar hållbarheten i de offentliga finanserna. När de nya intäkterna krymper så står regeringen kvar med de nya utgifterna, och de offentliga finanserna hamnar i en ond spiral där ekonomins funktionssätt gradvis försämras.

 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson om hon anser att intäkterna från det avtrappade jobbskatteavdraget permanent förstärker de offentliga finanserna.