Interpellation 2015/16:112 Åtgärder mot den digitala konjunkturnedgången

av Anette Åkesson (M)

till Statsrådet Mehmet Kaplan (MP)

 

Digitaliseringen är på väg att förändra samhället. Det händer mycket. Ute i företag utvecklas nya tjänster och människor är inte sena att nyttja dem. Även kommuner och landsting ser digitaliseringens möjligheter att förbättra kvaliteten i sina produkter och tjänster samtidigt som kostnaderna minskas. Utifrån existerande förutsättningar arbetas det hårt med detta, inte minst som ett led i att klara finansieringen av den framtida välfärden.

Sverige har under lång tid legat långt fram i utvecklingen men tyvärr har vi börjat tappa. Enligt Harvard Business Review är Sverige, liksom de flesta länderna i Europa, i en ”digital konjunkturnedgång”. Gapet till USA och Kina som leder utvecklingen växer och i Europa är det endast Schweiz, Irland och Estland som har en hög nivå av digital utveckling.

Många svenska aktörer är var för sig duktiga men genom att ingen har ansvar för helheten innebär det stuprörstänk med suboptimering som följd. Därutöver har vi inte de bästa förutsättningarna för utvecklingen av digitala produkter och tjänster. Jag har exempelvis gjort en del företags- och verksamhetsbesök rörande digitaliseringen inom välfärden och det är påtagligt att man ofta inte känner till vad andra gör samtidigt som man anser att ingen tar hand om framgångsrika projekt och implementerar dem på ett optimalt sätt.

I Tyskland är man medveten om att man ligger efter på detta område och frågan om en digitaliseringsmyndighet har lyfts fram. En sådan myndighet kan säkerställa att samordning sker samt att goda förutsättningar skapas, till exempel standardiseringar och förbättrade processer, som säkerställer att utvecklingen optimeras med hela landet i sikte, och inte enbart sker i företag eller kommuner där det finns eldsjälar som driver på utvecklingen.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Mehmet Kaplan:

  1. Vilka åtgärder vidtar statsrådet för att säkerställa att Sverige i framtiden återtar sin position som ledande inom digitaliseringen?
  2. Hur avser statsrådet att förbättra förutsättningarna för innovationsprojekt att finansiera sina verksamheter, till exempel via riskkapital?
  3. Överväger statsrådet att inrätta en digitaliseringsmyndighet som tar ett övervägande ansvar för utvecklingen?
  4. Vad anser statsrådet att vi kan lära från länder som Schweiz, Irland och Estland gällande digitaliseringen?