av Anette Åkesson (M)
till Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)
Under Alliansens tid vid regeringsmakten påbörjades ett åtgärdsprogram av Försäkringskassans förre generaldirektör Dan Eliasson för att hejda ökningen av antalet sjukskrivningar och de skenande kostnaderna som dessa medför. Ett mycket angeläget arbete.
Välfärdsakademin är ett samarbete mellan privata och offentliga arbetsgivare, organisationer, myndigheter, universitet och det civila samhället. Kännetecknande för projektet har varit viljan att samarbeta över alla gränser, tänka nytt, överbrygga stuprör och fokusera på teoretiskt och praktiskt stöd i den konkreta implementeringen med inriktning på nyanländas situation, människor med funktionshinder samt genom förebyggande arbete för att förhindra eller minska framtida sjukskrivningar.
Vår sittande regering har med socialförsäkringsminister Annika Strandhäll i spetsen i stället valt att tillsätta en studie för att identifiera vilka områden som behöver utvecklas och vilka åtgärder som därefter ska vidtas. Jag ställde därför en fråga till socialförsäkringsministern om detta inte var att återuppfinna hjulet, eftersom Välfärdsakademin redan finns och genomför ett framgångsrikt arbete. Svaret från statsrådet innehöll förvisso god information om regeringens målsättning för sjukpenningtalet och om att Försäkringskassan är en viktig aktör. Tyvärr innehöll det inte något svar på frågan om varför regeringen väljer att satsa på vidare analyser i stället för att bygga vidare på det befintliga projekt som gjort skillnad för människor som befunnit, eller befinner, sig i utanförskap.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialförsäkringsminister Annika Strandhäll:
Varför drar regeringen igång ett nytt åtgärdsprogram i stället för att bygga vidare på det som redan framgångsrikt är på gång i form av Välfärdsakademin?