De initiativ som regeringen tagit under året om en jämnare fördelning vad gäller mottagande av såväl flyktingar som asylsökande mellan EU:s 28 medlemsstater välkomnas.
På samma sätt är det diskuterade förslaget till ett solidariskt omhändertagande av flyktingar mellan Sveriges kommuner också ett nödvändigt ställningstagande från samarbetsregeringen. Det minskar olikheten mellan kommunerna och fördelar såväl ansvar som kostnader mellan dem på ett jämnare sätt. Initiativet att också höja ersättningen för nyanlända med 50 % för att ge en rimlig möjlighet att göra ett ännu bättre arbete i kommunerna är också positivt.
När det sedan gäller placeringen som Migrationsverket gör av asylsökande så återstår ett arbete med förändrade regelverk. När upphandlingarna görs så sker det utan kommunikation med kommunerna och ger dem liten eller ingen tid att planera för ett gott arbete i framförallt förskola och skola. Om överenskommelser även träffades med kommunerna så skulle också ett bättre arbete kunna planeras. Asylrätten är absolut och ska så också vara. Det hindrar inte att långsiktiga överenskommelser skulle kunna träffas. Antingen skulle det kunna ske direkt med kommunerna eller mellan kommunerna och länsstyrelsen efter att länsstyrelserna fått en kvot. Naturligtvis är detta svårt att fastställa i absoluta tal med tanke på de snabbt ökande strömmar vi sett under hösten. Regeringen bör ta initiativ till en översyn över nuvarande regelverk för att möjliggöra en bättre integration och ge kommunerna bättre planeringsförutsättning.
Åsa Lindestam (S) |
|