Översvämningsmyggor kan vid särskilda väderförhållanden, stora snösmältningar och översvämningar fortplantas i sådana mängder att de blir en plåga för både djur och människor. Det är ett problem som under senare år har ökat i nedre Dalälvsområdet och nordöstra Västmanland. Utan bekämpning får myggen stora negativa konsekvenser för de människor som bor i området. Stundtals är det omöjligt att vistas ute vilket drabbar lokalbefolkningen. Kaféer och butiker gör stora förluster på grund av uteblivna kunder, och djurägare tvingas hålla får, hästar och kor inomhus, vilket ger kännbara konsekvenser för den betydelsefulla lantbruksnäringen.
Översvämningsmyggorna kan flyga upp till 15 kilometer, vilket på några års sikt kan leda till att de når en omfattande spridning. Det är en situation som riskerar att bli ohållbar. Det finns därför anledning att se allvarligt på den oro som många människor uttrycker. Efter att först ha sagt nej och sedan tvekat och satt sin tilltro till ändrade väderförhållanden godkände regeringen Löfven i somras ett tillskott på 5 miljoner kronor för myggbekämpning utöver de 3 miljoner kronor som Naturvårdsverket redan avsatt, detta efter en snabbutredning som följde på en begäran från landshövdingarna i Uppsala, Gävleborg, Västmanland och Dalarna.
Problemen med myggor är återkommande och lär dyka upp även nästa vår och sommar. Det verkar därför både tidskrävande och onödigt att länsstyrelserna varje år ska begära pengar till bekämpningsmedel och bekämpning från helikopter.
Myggbekämpningen är ett så pass allvarligt problem och sträcker sig över så stora områden att kommuner och länsstyrelser har svårt att hantera det på egen hand. Därför bör regeringen se över möjligheten för permanent statligt stöd till myggbekämpningen i Västmanland på den nivå som krävs för att människor ska slippa allvarliga problem i berörda områden.
Åsa Coenraads (M) |
|