De senaste åren har EU fattat ett antal beslut som på olika sätt har lett till begränsningar i den personliga integriteten. Ibland har vissa medlemsstater till och med framfört att de beslutade direktiven strider mot det egna landets grundlagar, som i fallet med datalagringsdirektivet. Sedermera har de också fått rätt. EU-domstolen konstaterade i april 2014 att datalagringsdirektivet skulle förklaras ogiltigt eftersom det innebar ett oproportionerligt intrång i respekten för privatlivet och skydd av personuppgifter. Något som har fått domstolar i Nederländerna och Belgien att döma ut datalagringen och inte längre kräva att internetoperatörer ska spara användaruppgifter.
Att bygga upp omfattande system som inte behövs för samhällets säkerhet, över medborgare som inte lämnat sitt tillstånd, leder rakt in i ett kontrollsamhälle. Att inte se nödvändigheten av att skydda privatlivets helgd är oroande och ofattbart. Självklart är det viktigt att förfoga över effektiva verktyg för att kunna komma åt kriminalitet och stävja terrorism. Men att för den skull masslagra trafikdata om allt och alla är en kraftig inskränkning i den personliga integriteten.
Med hänvisning till ovan bör Sverige vara än mer aktiv i EU-arbetet för att värna den personliga integriteten. Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.
Betty Malmberg (M) |
|