Då en motsvarande motion behandlades förra året konstaterade utskottet bara att ”När det gäller frågan om att anpassa agronomprogrammet till det s.k. Bolognasystemet finns det enligt Regeringskansliet för närvarande inga planer på att göra agronomutbildningen femårig”. Med denna motion vill jag därför förtydliga varför det är viktigt att utbildningen förlängs.
För att öka Europas attraktionskraft som utbildningsregion samt för att underlätta studenters rörlighet och möjlighet till jobb, har 47 europeiska länder sedan flera år harmoniserat sina högskoleutbildningar genom den så kallade Bolognaprocessen. Flera av utbildningarna vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) ingår i systemet och kan idag läsas på grund- respektive avancerad nivå. Det gäller till exempel utbildningarna till jägmästare, hortonom och landskapsarkitekt. Av någon outgrundlig anledning gjordes dock inte motsvarande anpassning av agronomprogrammet. Det var mycket olyckligt.
I våra grannländer Danmark, Finland och Norge är agronomutbildningen uppdelad i 3 + 2 år liksom i de allra flesta europeiska länder. Att utbildningen inte redan är anpassad till Bolognasystemet försvårar svenska studenters möjlighet till internationella studentutbyten och innebär också att deras internationella anställningsbarhet försämras.
Samtidigt visar uppföljningar att i princip alla som avlägger agronomexamen läser extra kurser och därmed har studerat lika länge som sina kollegor i övriga Europa, även om utbildningen formellt uppgår till 4,5 år. Att genomgå fem års programstudier utan att få en internationellt gångbar examen är orättfärdigt mot studenterna. Dessutom försämras Lantbruksuniversitetets attraktionskraft då det gäller att locka till sig utländska studenter.
SLU har vid olika tillfällen hemställt att agronomutbildningen ska bli femårig. SLU:s motiv för förlängningen – vilket regleras i en förordning som bara kan ändras efter beslut från regeringen – är att agronomen i yrkeslivet har samma krav gällande avancerade kunskaper och färdigheter som de övriga femåriga SLU-programmen, som redan är anpassade till Bologna. Att så är fallet avspeglas till exempel i att de har samma fördjupning i examensmålen. Enligt universitetets styrelse har också kraven på vetenskapligt grundade och tillämpade kunskaper ökat inom yrkesrollen.
Med hänvisning till ovanstående anser undertecknad att riksdagen bör ge regeringen i uppdrag att anpassa agronomprogrammet till Bolognasystemet, så att studenterna ges möjlighet att ta ut examen på grund- respektive avancerad nivå. Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.
Betty Malmberg (M) |
|