Motion till riksdagen
2015/16:901
av Betty Malmberg och Lotta Finstorp (båda M)

Ostlänken


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att de stora kapacitetsbegränsningar som råder på Södra stambanan bör avhjälpas och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att höghastighetsprojekten Götalandsbanan och Europakorridoren även bör beakta det regionala tillväxtperspektivet och utvecklingsmöjligheterna av mellanliggande stationer och regioner och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av en skyndsam tillåtlighetsprövning av Ostlänken och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

År 2012 gav alliansregeringen det viktiga järnvägsprojektet Ostlänken klartecken. Det var ett efterlängtat historiskt beslut för hela södra Sverige men kanske framför allt för Östergötland och Södermanland, eftersom Ostlänken beräknas få stor betydelse för regionens utveckling. Syftet var och är primärt att knyta Södermanland och fjärde storstadsregionen närmare Stockholm-Mälardalen. Både då det gäller att stärka studie- och arbetspendling men också för näringslivets konkurrenskraft. Dessutom kommer Ostlänken att frigöra plats för fler tåg på Södra stambanan samtidigt som det är klimatsmart och bygger bra förutsättningar för tillväxt i regionen. Med Ostlänken på plats skapas stor potential att föra över såväl persontrafik som gods till järnväg.

 

Oron är därför stor när regeringen i sin så kallade Sverigeförhandling den 20 februari 2015 gav Trafikverket tilläggsuppdrag om att vidta utredningar som av olika skäl avfärdades redan för tio år sedan. Det tycks också som om Ostlänken kommer att förvandlas till ett storstadsprojekt där det viktigaste är att knyta ihop Stockholm, Göteborg och Malmö med höghastighetsjärnväg. Detta får inte ske på bekostnad av den regionala tågtrafiken!

 

Det är därför av yttersta vikt att inte mellanliggande befolkningstäta regioner försummas utan att också deras utvecklingsmöjligheter beaktas och tas till vara. Det gäller inte minst den fjärde storstadsregionen, Linköping/Norrköping, samt Skavsta/Nyköping, Trosa och Vagnhärad.

 

Byggstarten är planerad till 2017 och bör inte senareläggas. Stambanorna i södra Sverige är idag överfulla och körs sönder av den allt intensivare järnvägstrafiken. Förseningar tillhör vardagen och trängseln i tågen och på spåren är enorm. Sedan många år har kommuner, organisationer och företag därför bedrivit ett idogt arbete och förberett sig för att projektet ska kunna komma till stånd. I princip återstår bara regeringens tillåtlighetsprövning innan arbetet med att realisera Ostlänken kan gå vidare. Det är därför av största vikt att tillåtlighetsprövningen kan genomföras så fort som möjligt.

 

Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.

 

Betty Malmberg (M)

Lotta Finstorp (M)