Motion till riksdagen
2015/16:890
av Penilla Gunther (KD)

Nordiskt samarbete om behandling av drogmissbruk


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om vikten av att främja nordiskt samarbete för ökad kunskap och bättre behandling av drogmissbruk och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Missbruk av alkohol och droger är en betydande utmaning för våra nordiska länder och ett stort folkhälso- och samhällsproblem. Missbruket skapar ett stort lidande både för individen och dess anhöriga och ger en oerhört negativ spiral där en betydande ohälsa i princip skapar oförmåga att arbeta. Att inte ha ett jobb gör det mycket svårt att försörja sig och att bibehålla ett eget boende vilket i sin tur skapar ett allt större utanförskap. Dessutom försämras självkänslan och självförtroendet vilket spär på den psykiska ohälsan. Förutom detta löper barn som växer upp med missbrukande föräldrar större risk att själva bli missbrukare.

 

I Sverige presenterades en undersökning i början av 2015 från Stockholms universitet och Karolinska Institutet som visar att minst 60000 barn i Sverige har en förälder med allvarliga missbruksproblem. Enligt studien är missbruk i familjen en av de allvarligaste faktorerna som ger barn och unga försämrade förutsättningar i livet. Sett till samtliga nordiska länder blir antalet drabbade barn totalt sett ännu fler. Genom att göra gemsamma ansträngningar inom missbruksvården kan vi förbättra uppväxtförhållandena för våra barn i Norden och stärka den nordiska välfärden.

 

Om de nordiska länderna har som gemensam målsättning att rehabilitera drogmissbrukare och formaliserar ett samarbete för att utbyta kunskaper och skapa gemensamma riktlinjer kan vi tillsammans minska dödligheten av överdoser i Norden och utveckla behandlingsmetoder av bästa kvalitet. 

 

Sverige har många likheter med sina nordiska grannar, bland annat vad gäller folkhälsoarbete, missbruk och sociala strategier för att förhindra och hantera de negativa konsekvenserna av narkotikabruk. Men det finns också flera skillnader, till exempel vad gäller bemötande vid narkotikamissbruk och val av behandlingsform. Då behandlingsmetoder varierar inom Norden skulle förbättrad kunskap om dessa skillnader och dess konsekvenser ge oss möjlighet att tillsammans optimera våra insatser i Norden. Det behövs bättre kunskap och strategier för att utveckla behandling, minska antalet uppkomna skador och minska överdödligheten.

 

Sverige bör stödja och främja det initiativ som har tagits i Nordiska rådets välfärdsutskott för att etablera ett gemensamt nordiskt kliniskt forskningsnätverk om missbruk för ökad kunskap och bättre behandling. Syftet är att ge beslutsfattare och intressenter ny och relevant kunskap, att förbättra behandlingsmöjligheterna, att skapa en gemensam forskningsmiljö och bygga forskningskapacitet i samtliga nordiska länder.

 

 

Penilla Gunther (KD)