Arbetsintegrerande sociala företag, ASF, är verksamheter som bedriver näringsverksamhet och uppfyller följande officiella kriterier, enligt Tillväxtverket och intresseorganisationen SKOOPI:s stadgar:
- De har som övergripande ändamål att integrera människor som har svårigheter att få, och/eller behålla ett arbete, i arbetsliv och samhälle,
- De skapar delaktighet för medarbetarna genom ägande, avtal eller på annat väl dokumenterat sätt
- De återinvesterar i huvudsak sina vinster i de egna eller i liknande verksamheter
- De är organisatoriskt fristående från offentlig verksamhet
ASF finns nästan över hela landet, men trots att begreppet börjar bli mer och mer känt ute i kommunerna och på nationell nivå, lever många av dessa företag med höga krav på egen ekonomisk hållbarhet trots att själva grundidén är att ASF är till för att personer med arbetshinder ska få arbete samtidigt som marknadens behov av tjänster och produkter tillgodoses.
Handledarna och verksamhetsledaren är väsentliga för kontinuitet i verksamheten, men det är svårt att tjäna ihop medel till deras löner om personalen/medarbetarna också är i behov av extra stöd i kontakter med myndigheter, vara med på besök i vården med mera eftersom det tar tid från det ordinarie arbetet.
Alla i ett ASF behöver känna att de arbetar efter 100 % av sin egen förmåga, därför måste tidsschema och arbetsuppgifter anpassas efter människorna och inte tvärtom. Det är viktigt med tid för omtanke, men precis som för vilket företag som helst, krävs att lönsamheten finns, och då är alla timmar borta från verksamheten ett intäktsbortfall. En särskild handledarersättning som ligger inom ramen för Arbetsförmedlingen och/eller Försäkringskassan för personer i behov av extra stöd, skulle hjälpa ASF att leva upp till sin grundtanke.
Penilla Gunther (KD) |
|