Motion till riksdagen
2015/16:871
av Sara Karlsson m.fl. (S)

Säkra lagliga vägar att söka asyl


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att skapa fler lagliga vägar att söka asyl i EU och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det som utspelar sig i vår omvärld och alla de människor som mister sitt liv på Medelhavet är fruktansvärda tragedier. Men det är en konsekvens av en politik som gör att människor inte kan ta sig till Europa och Sverige vare sig säkert eller lagligt. Det tvingar människor att ta livsfarliga vägar. Politiken måste agera och förändras.

I ljuset av klimatförändringar, fattigdom, förtryck och förföljelse tvingas människor att lämna sina hem för att söka frihet och trygghet i andra länder. Att söka asyl, och beviljas det om man är i behov av skydd, är en mänsklig rättighet. För att kunna söka asyl behöver en asylsökande dock befinna sig på plats i landet där hen söker asyl. Samtidigt finns det idag i praktiken nästan inga lagliga sätt för asylsökande att ta sig in i Europa, utöver kvotflyktingssystemet. Istället för EU en politik som systematiskt gör det svårare för människor att ta sig till EU med livet i behåll. Resultatet har blivit en växande människohandel, trafficking och att tusentals människor mister livet när de fraktas på ovärdiga och farliga sätt till Europa.

Om EU ska leva upp till sina åtaganden i internationella överenskommelser om de mänskliga rättigheterna däribland flyktingars och migranters rättigheter är det avgörande att det skapas fler lagliga vägar in i EU. Många saknar dessutom ekonomiska medel och den fysiska styrka som krävs att klara den svåra resan till EU. Sverige bör skapa förutsättningar för de mest utsatta att ta del av detta skydd.

Detta kan till exempel uppnås genom att människor ges möjligheten att söka asyl vid EU-ländernas ambassader utomlands eller genom att utfärda asylviseringar där asylsökande ges visum för att resa till Sverige för en säker asylprövning. Mobila ambassader skulle kunna skapas som kan hantera ansökningar om asyl eller om visum. Säkra vägar in i Europa krävs för att människor med skyddsbehov ska kunna söka asyl utan att behöva riskera sina liv. Sverige måste aktivt driva dessa krav inom EU och bör också, gärna tillsammans med andra medlemsstater eller andra aktörer, bidra med konkreta förslag på hur ett system med exempelvis humanitära visum skulle kunna utformas.

Ett annat sätt är att länder kan öka antalet kvotflyktingar. FN:s flyktingorgan UNHCR är ansvarigt för det internationella kvotflyktingssystemet som flyttar personer från flyktingläger till ett tredjeland. Det rör sig om en otroligt utsatt grupp människor som flytt sina hemländer och har fått flyktingstatus enligt den internationella flyktingkonventionen, men som saknar resurser för att fly till ett tryggt land där de kan starta ett nytt liv. Istället är de hänvisade till år i flyktingläger där de får vänta på att situationen i hemlandet lugnar ner sig eller, om de har väldig tur, blir utvalda för vidarebosättning i tredjeland. Antalet personer som får skydd på det här sättet är dock försvinnande litet samtidigt som behovet aldrig varit större. Sverige måste verka på alla internationella arenor, inom FN och inom EU för ett rättvisare, effektivare och mer solidariskt system för kvotflyktingar, men också själva öka antalet kvotflyktingar till Sverige.

 

Sara Karlsson (S)

 

Anna-Lena Sörenson (S)

Eva-Lena Jansson (S)

Lars Eriksson (S)

Roza Güclü Hedin (S)