Motion till riksdagen
2015/16:852
av Sara Karlsson (S)

Etappmål för de konsumtionsbaserade klimatutsläppen


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att följa upp och minska de konsumtionsbaserade klimatutsläppen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till nästa generation lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta, utan att orsaka ökade miljö- och hälsoproblem utanför Sveriges gränser.

 

Så är generationsmålet i miljömålssystemet utformat. Det som ska fungera som samlande portal för det åtagande vi har beslutat om. Till det finns 16 miljökvalitetsmål för olika områden, till exempel Giftfri miljö och Begränsad klimatpåverkan. I nästa steg finns ett antal etappmål beslutade, som är steg på vägen för att nå generationsmålet och ett eller flera av de 16 miljökvalitetsmålen. Etappmålen ger en riktning för det arbete som ska ske.

För målet Begränsad klimatpåverkan finns ett etappmål beslutat. Det anger hur mycket de inhemska utsläppen av växthusgaser ska minska till 2020 (även om det ges utrymme för att nå målet via insatser i andra länder).

De svenska utsläppen av växthusgaser har minskat med ca 25 procent sedan basåret 1990 (enligt Naturvårdsverkets ”snabbstatistik” från 2014). Det är en positiv utveckling som visar att den svenska klimatpolitiken har haft effekt. Samtidigt vet vi att utsläppen från svenskarnas konsumtion har ökat under samma tidsperiod, vilket är bekymmersamt. Det kan inte på ett naturligt sätt rakt av förklaras som ”koldioxidläckage” vilket ibland påstås, utan är framförallt en följd av att världshandeln ökat och att en allt större del av de varor vi konsumerar importeras till Sverige. Icke desto mindre finns anledning att ta de ökade utsläppen från svenskarnas konsumtion på allvar och försöka styra mot minskade utsläpp.

Inom ramen för FN-systemet ska alla länder räkna och rapportera in utsläppsutvecklingen baserat på territoriala mått, alltså utifrån de utsläpp som produceras inom landet. Att försöka frångå denna ordning vore oklokt. Däremot finns möjlighet att inom ramen för den svenska klimatpolitiken lägga fokus också på de konsumtionsbaserade utsläppen. Detta skulle till exempel kunna göras med ett etappmål till miljökvalitetsmålet Begränsad klimatpåverkan. Det skulle svara mot formuleringarna i generationsmålet och kunna ge ytterligare verktyg för klimatarbetet i Sverige.

Jag menar att regeringen ska arbeta för att följa upp och minska de konsumtionsbaserade klimatutsläppen. Detta bör ges regeringen tillkänna.

 

Sara Karlsson (S)