”Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever ska inhämta och utveckla kunskaper och värden. Den ska främja alla barns och elevers utveckling och lärande samt en livslång lust att lära. Utbildningen ska också förmedla och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande demokratiska värderingar som det svenska samhället vilar på.”
1 kap. 4 § skollagen anger syftet med utbildningen inom skolväsendet. Att utbildningen inom skolväsendet ska förmedla och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande demokratiska värderingarna som det svenska samhället vilar på, är ord som förpliktigar. Skolan ska fostra demokratiska individer samt användas som arena för att motverka rasism och diskriminering.
Förra årets valrörelse präglades dessvärre av nazistiska och nyfascistiska partier och organisationers begärande om tillträde till skolan. Hur skolorna skulle hantera begärandena följde av Justitieombudsmannens beslut från år 2013 enligt följande:
”Att låta bedömningen av frågan om ett politiskt parti ska ges tillträde till en skola vara beroende av vilka åsikter som partiet kan förväntas föra fram står i strid med objektivitetskravet i 1 kap. 9 § RF. En skola kan således inte särbehandla en organisation genom att hindra denna från att delta i informationsdagar eller, om organisationen fått tillträde till skolan, hindra den från att sprida skrifter enbart av det skälet att budskapet står i strid med skolans värdegrund.”
Beslutet försvårar arbetet och sätter skolorna i en svår situation. Samtidigt som utbildningen inom skolväsendet ska förmedla och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande demokratiska värdena anses det stå i strid med objektivitetsprincipen att begränsa ett politiskt parti eller organisations tillträde till skolan på grund av vilka åsikter det politiska partiet eller organisationen kan förväntas föra fram. Konsekvensen av justitieombudsmannens juridiska redogörelse av rättsläget har lett till att flertalet skolor har valt att utestänga alla politiska partier från skolan för att uppfylla objektivitetsprincipen och samtidigt upprätthålla en miljö där elever känner sig trygga och välkomna i skolan.
Demokratiska partier och partier som i sin ideologi vill rasera demokratin får aldrig likställas. I sådana fall har vi tappat grundförståelsen för demokratins principer. Självklart måste skolorna kunna bjuda in demokratiska politiska partier för politisk information och i syfte att öka samhällsengagemanget bland unga utan att skolan ska behöva vara tvungna att samtidigt bjuda in antidemokrater. Därför bör riksdagen ställa sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten för skolor att följa 1 kap. 4 § skollagen om att utbildningen ska förmedla och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande demokratiska värderingar som det svenska samhället vilar på.
Lawen Redar (S) |
|