Klyftorna har ökat de senaste åtta åren. Låga ersättningar vid arbetslöshet och sjukdom, otrygghet på arbetsmarknaden och okunskap i grundläggande privatekonomi är några anledningar till att män och kvinnor lever på mycket knappa ekonomiska villkor. Vi välkomnar regeringens ansatser för att fler ska få chansen att klara av sin egen ekonomi. Alldeles för många är skuldsatta långt över betalningsförmågan. I dagens samhälle kan man mycket lättvindigt komma över krediter. Sms-lån, som marknadsfördes på ett mycket aggressivt sätt, är ytterligare skäl till skuldsättningen. Antalet obetalda sms-lån som hamnade hos kronofogden har accelererat senaste fyra åren. Över 50 000 ärenden om sms-lån kom in till kronofogden per år.
Det var många unga som tog dessa snabblån. Unga mellan 18 och 25 år, som saknar inkomst, med osäkra anställningar eller knappa studiemedel, som ändå vill ha samma standard som de med fasta anställningar, är en utsatt grupp.
Undersökningar som gjorts visar också att många ungdomar sparar, men samtidigt svarar fler att de slösar än sparar. 20 procent av ungdomarna i årskurs 3 på gymnasiet svarar att de inte sparar alls. Detta kan bero på att de inte har några pengar att spara eller att de inte tycker att det är viktigt.
För att öka kunskapen och minska risken för unga att fastna i en nedåtgående spiral med skulder och växande krediter bör möjligheten att ge elever kunskap om privat ekonomi och konsumentfrågor i skolan, både i grundskolan och i sin gymnasieutbildning, övervägas. Att lära sig hantera sina egna pengar så att de räcker hela månaden är kunskap som behövs hela livet.
Monica Green (S) |
|
Carina Ohlsson (S) |
Serkan Köse (S) |