Motion till riksdagen
2015/16:823
av Carina Ohlsson och Agneta Gille (båda S)

Stöd till kvinnor och barn som utsätts för våld


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över behovet av föreskrifter för att kvinnor och barn ska få stöd i enlighet med socialtjänstlagen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Anmälningarna om misshandel mot kvinnor ökar varje år. Ökningen beror delvis på en ökad anmälningsbenägenhet, men också på en faktisk ökning. Under 2014 uppgick antalet misshandelsbrott mot kvinnor 18 år eller äldre till 28 500 brott, vilket motsvarar en ökning med fem procent jämfört med föregående år. Av dessa brott avsåg 18 000 brott misshandelsbrott som begåtts inomhus av bekant. En ökning med sex procent jämfört med föregående år.

År 2014 anmäldes sammantaget 19 100 misshandelsbrott mot barn. Det motsvarar 23 procent av alla anmälda misshandelsbrott.

Många kvinnor är också mammor och barnen får uppleva våldet i sitt eget hem, vilket kan ge barnen stora trauman. Många barn som upplever våld blir också direkt utsatta för fysiskt våld. Enligt socialtjänstlagen, som skärptes 2007, ska kommunerna ge stöd och hjälp både till kvinnan och till barnen. Tyvärr finns inte detta stöd i alla kommuner, kvaliteten är ojämn och stödet ges oftast av idéburna kvinnojourer. Över 70 procent av kvinnojourerna eller liknande är idéburna.

Kommunerna som har ansvaret för att ge stöd och hjälp ska ta fram handlingsprogram både för utformningen av stödet och för det förebyggande arbetet, för att motverka våldet. Det är också oerhört viktigt att samarbete och samverkan utvecklas på området, både inom myndigheter som socialtjänsten och med idéburna organisationer som kvinno- och tjejjourer. Det handlar om allt från skyddat boende, möjlighet till eget boende och försörjning, förskola och skola för barnen till terapeutiska samtal för både mamman och barnen.

Det ekonomiska stödet till kvinnojourerna ökar nu betydligt från staten, men detta innebär inte per automatik att kommunerna tar sin del utav ansvaret.

Till hjälp för kommunerna finns idag Socialstyrelsens allmänna råd, meddelandeblad och en handbok om socialnämndens ansvar för våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld och flera utredningar. Eftersom kommunerna ännu inte tagit sitt ansvar fullt ut behöver det nu övervägas att ta fram allmänna föreskrifter för att förtydliga att kommunerna har ett ansvar både vad det gäller stödet till våldsutsatta kvinnor och till barn, samt också för det förebyggande arbetet för att förhindra våldet. Kommunerna har dessutom också ett ansvar för att ge stöd till förövaren.

 

Carina Ohlsson (S)

Agneta Gille (S)