Motion till riksdagen
2015/16:820
av Jonas Gunnarsson m.fl. (S)

Miljö- och klimatomställning i ett värmländskt perspektiv


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att beakta möjligheten till fortsatt stimulans av grön omställning som skapar arbete och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att verka för ökad energieffektivisering för minskad energiförbrukning och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det globala samhället står inför stora utmaningar när det gäller ett allt mer oroligt och varmare klimat. Miljöfrågan är vår tids största fråga och politiken är det viktigaste instrumentet för att lösa problemet. Det innebär självklart att världens länder gemensamt måste komma fram till en lösning, men det hindrar inte Sverige att ligga i framkant och dra sitt strå till stacken.

En viktig åtgärd regeringen behöver beakta är politiska initiativ för att skapa förutsättningar för klimatsmarta arbeten. Grön omställning kan användas till framtidens jobb. Vi kan redan se prov på detta i Värmland där flera företag och kommuner har valt att investera stort. Ett bra exempel på värmländsk framtidssatsning är Glava, energicenter, ett internationellt ledande testcenter för framtidens förnybara energilösningar där olika aktörer samverkar för att skapa nya förutsättningar för innovation, lärande, utveckling och tester inom området förnybar energi. Syftet är att verka för hållbara energilösningar och bättre energiutnyttjande i smarta gränsöverskridande lösningar.

Ett annat viktigt företag är Uddeholm Tooling, Hagfors som producerar verktygsstål för export runt om i världen. Sedan fler år tillbaka är företaget certifierat enligt Iso 14 001, 27 000 mil lastbilstransporter har tagits bort till förmån för miljövänlig järnväg och investeringar i avgaspannor har minskat koldioxidutsläppen med 30 procent. Även kommunala bolag som Karlstads bostadsbolag KBAB har investerat starkt i klimatsmarta lösningar för energieffektivisering och minskad energiförbrukning.

Möjligheterna finns och näringslivet visar även ett ökat intresse för de här frågorna. Denna utveckling är något regeringen behöver beakta och ta på allvar. Nu finns chansen att öka intresset ytterligare genom framtidsinriktad politik som tar tillvara och utökar engagemanget för fler jobb inom miljöområdet –en politisk riktning som inte bara leder till att uppnå regeringens mål om lägst arbetslöshet i EU år 2020 utan också gör det möjligt att uppnå de uppsatta miljömålen.

Samtidigt behöver den svenska industrins konkurrenskraft säkras genom en trygg tillgång till el, något som kräver kraftfulla satsningar på förnybar energi och energieffektivisering. Sverige ska ställa om till en hållbar energiförsörjning. Den totala förbrukningen behöver minska, vilket ställer krav på effektivare energianvändning inom industrin liksom en fortsatt omställning av transport- och bostadssektorn.

I Värmland finns som sagt intresset och på flera håll och kanter har arbetet redan börjat. Men samtidigt behöver regeringen tydligare ta ett övergripande ansvar för att påskynda lösningar för att bygga ut den förnybara energin. Det handlar exempelvis om att investera i energiforskning så att Sverige kan vara i fronten när det gäller att ta fram ny och innovativ energiteknik. Även ökad energieffektivisering behöver stimuleras och uppmuntras.

.

 

Jonas Gunnarsson (S)

 

Berit Högman (S)

Gunilla Svantorp (S)

Lars Mejern Larsson (S)

Mikael Dahlqvist (S)