Ett samhälle som är tillgängligt för alla är en viktig målsättning. Med en sådan ambition bygger vi det goda samhället och utvecklar vår välfärd för alla. Det är en viktig politisk strategi att så långt som det är möjligt undanröja hinder som medför begränsningar för alla de som har någon form av funktionsnedsättning.
Många personer i Sverige har en synnedsättning. För alla dessa blir det svårt eller helt omöjligt att läsa tryckt text. För dem med grav synnedsättning är punktskrift det mest naturliga läs- och skriftspråket.
Trots att punktskriften är ett fullt fungerande skriftspråk som många är beroende av i sin vardag används det väldigt sällan i samhället. Det gör punktläsare till en diskriminerad grupp. Bara en liten del av alla böcker ges ut även på punktskrift. Väldigt få produkter inom dagligvaruhandeln är märkta med punktskrift och offentliga miljöer saknar i regel punktskriftsmärkning. Samhället skulle bli betydligt mer tillgängligt för dem med en synnedsättning om tillgången på punktskrift ökade.
Riksdag och regering skulle kunna göra betydligt mer för att öka tillgängligheten för dem med synnedsättning, genom ett mer frekvent användande av punktskrift. Regeringen borde därför ta initiativ till en översyn kring hur det offentliga samhället kan göras mer tillgängligt för dem med en synnedsättning som är beroende av information genom punktskrift.
Det är viktigt att riksdag och regering går före och visar på goda exempel. Det vore välkommet med en översyn av hur riksdag och regering på ett bättre sätt kan stödja personer med synnedsättning och som vistas i eller besöker riksdagens och regeringens lokaler.
Ett sådant konkret initiativ gäller de visitkort som används av ledamöter, ministrar och tjänstemän. De borde förses med punktskrift. Detta förekommer i andra parlament. Därför bör de visitkort som används av ledamöter, ministrar och tjänstemän i riksdag och regering även innehålla samma information på punktskrift.
Thomas Strand (S) |
|