Runt om i Sverige har det under det senaste dryga decenniet vuxit upp en mängd mikroproducenter av öl, små vingårdar, whisky- och gindestillerier och liknande. Listan på alla dessa kan göras lång. Det finns dock ett stort problem och det är att de inte får sälja sina produkter på plats.
Det är naturligtvis otillfredsställande för såväl tillverkare som besökare att man efter till exempel en rundtur på ett whiskydestilleri eller en mikroproducent av öl med en efterföljande provning inte får möjlighet att köpa med sig av de produkter man fann trevliga och välsmakande.
De som är motståndare till gårdsförsäljning hävdar att ett öppnade för lokal försäljning av alkohol hos de små producenterna allvarligt kan äventyra folkhälsan. Hur ett köp av exempelvis en dyr flaska whisky hos en lokal producent allvarligt skulle kunna förvärra folkhälsan ter sig obegripligt. Även om gårdsförsäljning blir tillåtet kommer det bara utgöra en liten del av den totala alkoholförsäljningen.
Det som däremot skulle kunna komma bli resultatet av ett tillåtande av gårdsförsäljning av alkohol är att näringslivet på landsbygden skulle kunna stimuleras, vilket i sin tur leder till nya arbetstillfällen. En lokal alkoholproducent skulle till exempel kunna ha samarbete med lokala hantverkare eller konstnärer för att på så sätt få ett helhetskoncept som skulle kunna locka turister.
Det är dags att vi i Sverige så som i övriga Europa får en sansad syn på alkohol och att det faktiskt är ett näringsintresse likvärdigt andra sådana.
Lena Asplund (M) |
|