Motion till riksdagen
2015/16:658
av Anna Wallentheim m.fl. (S)

Hbtq-perspektiv i den nya handlingsplanen mot hatbrott och rasism


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att få ett tydligt hbtq-perspektiv i kommande handlingsplan mot hatbrott och rasism och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I Sverige behövs det idag en tydligare handlingsplan mot hatbrott med klar politisk styrning för att inte bara bekämpa men också förebygga de hatbrott som uppstår i samhället. RFSL har under många år drivit frågan om att en handlingsplan mot hatbrott utvecklas och att man i denna nya handlingsplan får ett tydligt hbtq-perspektiv.

I ”Regeringsförklaringen 2015” kan den som vill gå in och läsa följande stycken:

”När fördomar sprids och hatet växer, när asylboenden attackeras, när romer misshandlas och läger bränns, när judar, muslimer och kristna angrips för sin tro och när hbtq-personer möts av hat, då ska vi stå upp för alla människors rättigheter och lika värde. Demokratin måste erövras och erövras igen. Vi delar var och en det ansvaret i vardagen. En nationell plan mot rasism och hatbrott tas fram.

Det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism förstärks. Ett nationellt forskningsprogram om rasism inrättas. Informationssäkerheten stärks och arbetet för att bekämpa brott, kränkningar och hot på internet intensifieras.

I Sverige ska du ha rätt att vara precis den du är. Det ska vara tryggt för alla, oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder.”

Detta är för oss och många andra ett viktigt och välkomnande ställningstagande från regeringens sida om vikten av att jobba mot hatbrott och rasism. Under förra mandatperioden tog alliansregeringen ett beslut om en strategi på hbtq-området men detta är alltså ett område som behöver ytterligare uppmärksamhet. Det behövs bland annat möjlighet till skyddade boenden för transpersoner samt tydligare riktlinjer för hur hatbrott med hbtq-personer ska förebyggas för att bara nämna några.

Idag finns det ett stort fokus på hur olika aktörer och institutioner kan stötta utsatta personer och detta är även något som samarbetsregeringen lagt in mer resurser till i budgetpropositionen 2016. Detta är såklart mycket uppskattat av många aktörer inom dessa områden, men för att säkerhetsställa framtida hatbrott är det av oerhörd vikt att en framtida handlingsplan har tydligare fokus på det förebyggande arbetet. Om Sverige får tydligare riktlinjer inom detta område ökar också möjligheterna för att dessa brott aldrig ens sker.

Dessutom är det så att hbtq-personer som idag utsätts för hatbrott eller våld i nära relationer tenderar att hamna mellan stolarna när det kommer till vilken form av stöd eller bidrag man kan få. Dessutom har de två senaste utredningarna kring dessa typer av brott till viss del eller helt missat att ta med hbtq-personers utsatthet när det kommer till våld i nära relationer samt vilket stöd dessa personer kan få. Med ett tydligt hbtq-perspektiv i den nya handlingsplanen bör problem som dessa gå att lösa och utsatta människor kan lättare få det stöd de har rätt till.

 

Anna Wallentheim (S)

 

Hanna Westerén (S)

Linus Sköld (S)

Yasmine Larsson (S)

Veronica Lindholm (S)