Drygt 10 500 av alla skolbarn i Sverige har fått avstå helt från glasögon och minst 16 000 skolbarn har fått vänta i tre månader eller mer med att få glasögon på grund av att deras föräldrar inte har råd, enligt en rapport från Majblommans Riksförbund. Barn som ser dåligt och inte får glasögon får svårt att följa med i undervisningen i skolan. Det är viktigt att barns synfel åtgärdas fortlöpande under uppväxten.
För en familj kan ett par nya glasögon vara en stor utgift. Dessutom är det stora skillnader mellan landstingen i möjlighet till och nivå på stödet, beroende på var i landet man bor och hur gammal man är. Landstingen i Sverige beslutar själva om de vill ge bidrag till familjer med barn som är i behov av glasögon. Trots att synen inte är färdigutvecklad förrän vid 8 till 10 års ålder, vilket medför flera glasögonbyten, är det få landsting som ger stöd efter 7 års ålder.
Det bör vara rimligt att jämställa barns synfel med andra behov av hjälpmedel som till exempel vid en hörselnedsättning. Idag får barn med nedsättning av hörseln fria hjälpmedel, medan barn som ser suddigt får betala själva. Alla barn borde få samma möjlighet till hjälp, oberoende av nedsättning.
Glasögon till barn får inte vara en plånboksfråga som innebär att alla inte har samma rätt till glasögon efter behov. Det är inte rimligt att barn behandlas olika av olika landsting, utan det nuvarande systemet för subvention av barns glasögon bör ses över för att åstadkomma ett mer rättvist system.
Lars Eriksson (S) |
|
Anna Wallén (S) |
Olle Thorell (S) |
Pia Nilsson (S) |
|