En praktikperiod under studietiden ger bättre anknytning till arbetsmarknaden. Studenter får under praktiken möjlighet att pröva sina kunskaper och skaffa sig en uppfattning om sina framtida yrkesmöjligheter. Arbetslivsanknytning utjämnar skillnaderna i kontakter på arbetsmarknaden som är viktiga för att studenterna ska få det arbete som de strävar efter. Inom vissa utbildningsområden och program är praktik en självklarhet, inom andra områden är det mera lågprioriterat.
Vi menar att det bör övervägas att alla studenter på högskolor och universitet som vill genomföra en praktikperiod ska erbjudas praktik under sin utbildning. Studenterna kan även erbjudas studentmedarbetarskap med sjysta villkor, kortare praktik under sommaren eller relevanta sommarkurser.
Lika viktigt som det är att studenter på högskolan genom praktik kan närma sig arbetsmarknaden är det att studenterna ges bra förutsättningar att engagera sig politiskt medan de studerar. Personer, vars huvudsakliga sysselsättning är att arbeta, har tack vare kommunallagen en laglig rätt att få vara ledig från jobbet för att kunna engagera sig i förtroendeuppdrag och delta i de möten som ingår i deras uppdrag. Detta skydd i lagen är till för att garantera att allmänheten ska kunna engagera sig politiskt. Man vill ha en så bred representation som möjligt i de politiska organen eftersom demokratin främjas då de förtroendevalda speglar befolkningen i stort.
Studenter däremot saknar motsvarande skydd i lagen för ledighet för förtroendeuppdrag. Detta är bekymmersamt då det oftast är yngre personer som studerar, och studenter är en stor och viktig grupp i arbetet med att forma vårt samhällsbygge och vi bör överväga att undanröja påtagliga hinder som föreligger för samhällsengagemang.
Anna Wallén (S) |
|
Lars Eriksson (S) |
Olle Thorell (S) |
Pia Nilsson (S) |
|