Vi vill att Sverige ska förbli ett bra land att bo i och att företag ska välja att förlägga sin verksamhet med välbetalda och intressanta jobb i Sverige. Sverige ska konkurrera med kunskap istället för låga löner, vilket kräver att det finns möjligheter att utbilda sig inför framtidens och dagens behov av arbetskraft. Det behövs ett livslångt lärande för att möta detta behov.
Trots att vi behöver en mer välutbildad befolkning i Sverige har möjligheterna att studera försämrats under de senaste åren.
En rapport från Svenskt Näringsliv i Västmanland visar att vart femte rekryteringsförsök i länet misslyckas. Företagens svårigheter att rekrytera nya medarbetare med rätt kompetens får allvarliga följder. Tre av tio företag uppger att de tvingats minska produktionen. Lika många fick tacka nej till order eller uppdrag. Nästan fyra av tio företag som haft svårigheter att rekrytera uppger att problemen ledde till att en planerad expansion förhindrades.
Målet för Mälardalens högskola är att vara det ledande lärosätet i landet vad gäller excellent samproduktion i nära samarbete med olika aktörer i samhället. Högskolans verksamhet utmärks av ett nära samarbete med näringsliv och offentlig sektor. Det är angeläget att både utbildning och forskning sker i nära samverkan för att studenterna ska kunna nå ut till framtidens arbetsmarknad.
En breddad rekrytering och mer blandade studentgrupper bidrar till att öka utbildningens kvalitet. Den viktigaste åtgärden för att motverka social snedrekrytering till högskolan är att utöka antalet utbildningsplatser.
En växande andel av framtidens arbeten kommer att kräva en högre utbildning. Sverige behöver tillhöra de länder i världen som har högst andel personer med högre utbildning. Vi har inte råd att tappa i andel välutbildade personer i jämförelse med andra länder. Det är därför angeläget att se över behovet av att inrätta fler utbildningsplatser vid Mälardalens högskola.
Anna Wallén (S) |
|
Lars Eriksson (S) |
Olle Thorell (S) |
Pia Nilsson (S) |
|