I dag är det många gymnasieelever som hoppar av sina studier. Det skulle kunna undvikas om studievägledarinsatserna sattes in redan i årskurs 7 för att sedan intensifieras inför gymnasievalet i årskurs 9. Informationen till eleverna ska omfatta både det aktuella arbetsmarknadsläget och framtidsutsikter från olika bedömare.
Det stora utbudet av utbildningar och skolor gör det svårt för många elever och föräldrar att välja utbildning. Eleverna översköljs av information och skolorna lockar ofta med olika attraktiva erbjudanden för att eleverna ska välja just deras skola. Behovet av studievägledning ökar eftersom de val som eleverna gör till gymnasiet får återverkningar för senare studier och valmöjligheter i livet. Alla utbildningar ger till exempel inte behörighet till högskolan.
Det är angeläget att eleverna redan på högstadiet ges allsidig och saklig information för att de bättre ska kunna förstå konsekvenserna av sina val.
Parallellt med arbetet för att förstärka studie- och yrkesvägledarnas närvaro är det viktigt att varje skola har en fungerande elevhälsa för att kunna agera när en elev inte mår bra eller inte trivs i skolan. Den nya skollagen, som började gälla den 1 juli 2011, säger att skolan måste ge eleverna tillgång till skolsköterska, skolläkare, kurator, psykolog och personal med kompetens för specialpedagogiska insatser. Skollagen lyfter fram elevhälsans hälsofrämjande och förebyggande roll.
Varje skola avgör på vilket sätt dessa funktioner ska finnas tillgängliga på skolan. Vi kan konstatera att det skiljer sig mycket mellan skolor och hur de har valt att prioritera elevhälsan. En del skolor väljer att prioritera elevhälsan högre än andra, vilket innebär att det finns elever som får ett bättre stöd.
Det finns ett tydligt och klart samband mellan lärande och hälsa. God hälsa bidrar till elevernas trivsel, vilket därmed ger bättre förutsättningar för inlärning. De elever som under sin skoltid drabbas av psykisk ohälsa och utanförskap får oftast sämre resultat i förhållande till sina kamrater. Det är därför viktigt att skolan satsar på en god elevhälsa.
Vilken skola som eleverna väljer att gå i påverkar allt mer elevernas skolresultat. Skolor med många studiemotiverade och engagerade elever påverkar skolresultaten i en positiv riktning. För att skapa en likvärdighet i skolan och på så sätt förbättra skolresultaten är elevhälsan viktig. En översyn av elevhälsans hälsofrämjande och förebyggande roll bör övervägas.
Pia Nilsson (S) |
|
Anna Wallén (S) |
Lars Eriksson (S) |
Olle Thorell (S) |
|