EU-förordningen om invasiva arter trädde ikraft i januari i år men de nödvändiga listorna över arter som ska omfattas finns ännu inte. EU-kommissionen ska lägga fram förslag senast den 2 januari 2016 över vilka arter som ska vara reglerade efter förslag från medlemsstaterna.
Fokus i EU-förordningen är reglering av arter på en gemensamma lista. Det är stränga regler, importförbud, kontroller, övervakning, utrotningskrav och sanktioner om reglerna inte följs. Det kan också förekomma regionala listor och de enskilda länderna har möjlighet att göra egna listor med regler men dessa får inte gå ut över handeln. I dagsläget är inga förslag publicerade.
Just nu är underlag för genomförande av EU-förordning om invasiva arter ute på remiss.
En viktig del i arbetet med invasiva arter är informationen till allmänheten. Här bör staten se till att använda de frivilligorganisationer som finns, inte minst de som arbetar direkt med odling såsom LRF men också Fritidsodlingens riksorganisation. För att detta ska fungera effektivt kan det dock behövas att dessa organisationers arbete särskilt beaktas.
Vad som ovan anförs om frivilligorganisationers viktiga roll i arbetet mot invasiva arter bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Åsa Westlund (S) |
|