Den vedertagna definitionen i Sverige av begreppet ”kärnfamilj” är
man och kvinna samt deras gemensamma, biologiska barn. Om någon av föräldrarna avlider är fortfarande återstoden av familjen att betrakta som kärnfamilj i olika situationer.
I Migrationsverkets definition av begreppet kärnfamilj vid fråga om anknytning och anhöriginvandring, anges följande: ” Som anknytning till person som redan bor i Sverige räknas maka, make, registrerat partnerskap eller sambor samt barn under 18 år.” Syskon räknas inte som del av kärnfamilj och ger normalt inte rätt till uppehållstillstånd som anhörig.
Idag kommer allt fler asylsökande ensamkommande flyktingbarn till Sverige som har ett eller fler syskon som tidigare fått uppehållstillstånd i Sverige. Allt fler är också de som ansöker om anhöriginvandring för att kunna förenas med syskon i Sverige och där föräldrarna är avlidna. Dessa kommer från länder där de löper stor risk att utsättas för våld, förföljelse och övergrepp av olika slag. Minoritetsgrupper som finns i krigshärjade länder, vare sig det är inbördeskrig eller oroligheter mellan olika folkgrupper är väldigt utsatta, särskilt som barn och borde särskilt värnas om.
Migrationsverkets definition innebär att prövningen om syskons rätt att förenas skapar en långsam och dyrbar process med många överklagningar. För Sverige blir överklagningsprocesserna dyra, långsamma och inte minst ineffektiva. Naturligtvis blir påfrestningarna väldigt stora också för syskon som inte vill annat än förenas som familj och som redan tidigare drabbats hårt av föräldrars död, förföljelse och övergrepp av olika slag och har ett stort behov av den trygghet syskon kan ge varandra då inga föräldrar finns. Det vore möjligt att med DNA-tester få besked om släktskapet vid Sveriges eller annat EU-lands ambassad i landet eller närmaste svenska beskickning.
Enligt utlänningslagen kan man inte vid ansökan om uppehållstillstånd för syskon heller åberopa ”skyddsbehövande” om man inte finns i Sverige. Det är märkligt och ologiskt då man idag vet mycket om läget i landet och det som tidigare hänt i familjens liv. Detta genom de skäl som funnits när syskon som redan finns i Sverige har fått sitt uppehållstillstånd.
Det behöver göras en översyn av hur ”nära anhörig” och ”kärnfamilj” bör definieras för en tydlig och värdig flyktingpolitik.
Katarina Köhler (S) |
Veronica Lindholm (S) |