I den nya polisorganisationen som nu har trätt i kraft har det uttalats att den lokala närvaron ska öka. Mer poliser ska vara i uniform och det ska vara mer likformigt i hela landet. Det ska också bli mer flexibelt så att resurserna sätts in där de bäst behövs. Det är nu angeläget att säkerställa att målen uppfylls och att den lokala närvaron också ökar i hela landet.
Bakgrunden är enkel – de senaste åren har vi kunnat se att den lokala närvaron av poliser har minskat och att det i värsta fall tagit allt för lång tid innan polis kunna rycka ut vid exempelvis pågående brottslighet. Det medför en uppenbar risk för uppgivenhet hos de boende på landsbygden och en risk att man till slut väljer att inte ens anmäla brott. Många beskriver också att utredningar läggs ner eller avskrivs med vändande post, och att brottsligheten därför också har ökat på landsbygden. Därtill vittnar också många om en känsla av ökad otrygghet, inte minst mot bakgrund av att man bor ensligt och har långt till närmaste granne. På grund av detta finns det nu allt fler nätverk av ideella krafter som patrullerar nattetid för att skydda egendom och förhindra brott. Dessa efterlyser bättre återkoppling om vad som händer med polisanmälningar, möjlighet till kameraövervakning vid exempelvis skogsmaskiner, och bättre framkomlighet på polisens nummer 11414. Idag kan man få vänta väldigt länge innan man kommer fram och kan göra sin anmälan.
Förväntningarna på den nya polisorganisationen är stora, inte minst när det gäller målet att öka närvaron i hela landet. Därför är det också angeläget att fortlöpande utvärdera den nya organisationen för att säkerställa måluppfyllelsen.
Monica Haider (S) |
Tomas Eneroth (S) |