I Sverige har naturreservat bildats alltsedan tillkomsten av naturvårdslagen 1964. I regel är det länsstyrelsen i respektive län som är den avgörande myndigheten, men även kommunerna kan själva bilda reservat. Den som bildar ett naturreservat står som högsta förvaltare, men kan delegera uppgifter till entreprenörer. På länsstyrelsens uppdrag ansvarar en tillsynsman att efterlevnaden sker av reservatets föreskrifter.
Problem kan dock uppstå när ett reservat kontrolleras av länsstyrelser i flera olika län. Ett exempel är naturreservatet Kråketorpsskogen som ligger både i Kronobergs och Jönköpings län. Stormfälld skog som härjats av granbarkborren tas nämligen bort i det ena länet men inte i det andra. Det är länsstyrelsen i respektive län som beslutar hur man ska agera. I Jönköpings län har man, för att stoppa granbarkborrens framfart, ändrat på sina beslut och tagit bort 90 procent av den drabbade granskogen i naturreservatet. Men det vägrar man göra i Kronoberg, där man tolkar föreskrifterna för reservatet annorlunda.
För att undvika denna typ av dubbel styrning som riskerar att gå stick i stäv med varandra, bör en översyn av lagstiftningen genomföras kring naturreservat så att varje reservat har en huvudman som ansvarar för att reservatet sköts enligt intentionen med reservatet.
Maria Plass (M) |
|