Närmare en halv miljon människor i Sverige har en nedsatt arbetsförmåga på grund av att de bär på en funktionsnedsättning. Det kan vara allt från rörelsehinder till nedsatt hörsel eller syn. Alltför många av dessa människor lever idag i någon form av utanförskap. En betydligt högre andel än befolkningen i stort är arbetslösa och har idag svårt att få ett konventionellt arbete. Detta är ett stort slöseri då många av dem med rätt hjälp och stöd skulle kunna bidra på arbetsmarknaden till gagn både för samhället och för dem själva.
Flera goda reformer, som exempelvis nystartsjobben, har införts av den förra alliansregeringen under de senaste åren, bland annat med syfte att öka sysselsättningen i denna grupp. Men mycket mer återstår att göra innan personer med funktionsnedsättning har samma sysselsättningsgrad som övriga befolkningen. Andra stödformer som är viktiga är lönebidragen och de skyddade arbeten hos offentliga arbetsgivare som särskilt är inriktade på dessa grupper.
Andra vägar som skulle kunna prövas för att ytterligare förstärka insatserna är en ökad samordning mellan arbetsförmedling, socialtjänst och försäkringskassa för att alla skall arbeta mot samma mål för de enskilda. Man kan också titta på möjligheten att utveckla arbetsförmedlingar som är särskilt inriktade på att ta tillvara kompetensen hos människor med funktionsnedsättning. Också ett ökat arbete med att hjälpa människor som idag deltar i så kallad daglig verksamhet att få möjlighet att prova andra typer av anställning kan vara en väg framåt.
Edward Riedl (M) |
|