Motion till riksdagen
2015/16:469
av Helene Petersson i Stockaryd (S)

Personalens kompetens på öppenvårdsapotek


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att initiera en uppföljning av bemanningen på öppenvårdsapoteken och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Enligt gällande regelverk ska apoteken ha personal som till antal och kompetens säkerställer en god kvalitet och säkerhet. Under öppethållandet ska antalet närvarande farmaceuter vara tillräckligt. De ska också ha den kompetens som är nödvändig i förhållande till verksamhetens art och omfattning.

På de flesta apotek finns också apotekstekniker, som genom utbildning i grundläggande öppenvårdsfarmaci och återkommande kompetensutveckling har en god kunskap om receptfria läkemedel och egenvårdsprodukter. De ska kunna ge kunderna rådgivning när det gäller dessa produkter och andra receptfria produkter som finns på apoteket.

Eftersom det inte finns lagstadgat krav på mer än farmaceuter så är signalerna att fler och fler apotek byter ut utbildade apotekstekniker mot annan, i vissa fall outbildad personal, eller till exempel hudterapeuter. Men i lagen om handel med läkemedel framgår att information och rådgivning endast ska ges av personal med tillräcklig kompetens för uppgiften.

En utredning som presenterades 2012 och som följdes av en proposition 2014 gjorde en uppföljning av prissättning, tillgänglighet och service men berörde inte personalens utbildning och kompetens. Inte heller Statskontorets uppföljning av omregleringen som presenterades 2013 följde upp personalens utbildning och kompetens.

Apoteket är inte vilken handel som helst, även om flera tenderar att mer och mer gå över till diversehandel. Det måste vara tryggt för konsumenterna att veta att personalen har god kunskap om de varor som säljs. Även receptfria läkemedel kan få stora konsekvenser om de inte tas på rätt sätt. Därför är det av stor vikt att den personal som arbetar på apoteket har utbildning för uppgiften. Detta bör inte bara gälla de receptbelagda läkemedlen. Det finns en relevant utbildning även för hantering av övriga produkter.

Regeringen bör därför se över möjligheterna till att initiera en uppföljning av bemanningen, antal och utbildning, på de apotek som fått förtroendet att försälja läkemedelsprodukter till allmänheten. Och vid behov se över kraven på vilken bemanning som krävs för att få driva apotek.

 

Helene Petersson i Stockaryd (S)