Många anställda jobbar under hård press, inte minst de som utför kontroll och de som tvingas fatta beslut som ibland uppfattas som obekväma och kränkande för den enskilde. Allt för ofta förekommer hot om våld och ibland även fysiska övergrepp.
Här syftas det speciellt på personer i offentlig anställning där arbetsgivarens ansvar att sörja för en god arbetsmiljö är självklar.
Våld och hot om våld kan ibland vara svårt att förutse men i de fall det skulle inträffa måste arbetsgivaren ta ansvar. Det har förekommit fall där man med hänvisning till offentlighetsprincipen har lämnat ut privata uppgifter om den anställde när det begärts ut.
En offentligt anställd som hotas till livet av någon, som blivit föremål för granskning med personligt oönskade påföljder, är oacceptabelt. De anställda måste känna sig helt säkra på att arbetsgivaren inte lämnar uppgifter om privat telefon, adress och familjesituation till personen som hotar. Detta bör vara självklart. Dock är verkligheten inte alls tillfredställande i detta hänseende.
Vi har statsanställda som idag lever med skyddad identitet eftersom arbetsgivaren inte garanterar att deras personuppgifter skyddas.
En översyn av gällande ordning bör genomföras så att vi alltid kan garantera att den anställdes privatliv skyddas.
Annelie Karlsson (S) |
Kerstin Nilsson (S) |