Vi behöver arbeta längre, och det ska vara fullt möjligt att ställa om även mitt i livet. Sjukförsäkring, föräldraförsäkring, studiemedel mm måste därför vara flexibla och anpassade så att de ger likvärdiga villkor oavsett personlig situation.
Det ska löna sig att arbeta och det ska löna sig att studera. Att en individ först studerar och sedan arbetar med samma uppgifter i samma bransch fram till pensioneringen är en förlegad syn.
Idag väljer många, eller kan tvingas till, att studera antingen för att omskola sig för att sedan kunna arbeta inom ett nytt område eller vidareutbilda sig inom samma område.
Detta är i grunden positivt och kommer att vara nödvändigt på en arbetsmarknad som kräver omställningsförmåga.
Försäkringssystemen måste därför vara anpassade till att allt fler studerar vid vuxen ålder och även när de är föräldrar.
Idag får studerande som uppbär studiemedel (studiebidrag och studielån) ersättning vid sjukdom genom en sjukförsäkring som är kopplad till studiemedelssystemet. Ersättning vid sjukdom sker genom fortsatt utbetalning av studiemedel.
Den som inte uppbär studiemedel och inte har en SGI står idag utan sjukförsäkring.
De som studerar inom samma yrkesområde som de tidigare arbetat inom kan, efter en individuell prövning av Försäkringskassan, skydda sin SGI (sjukpenningsgrundande inkomst) utan att uppbära studiemedel om Försäkringskassan efter prövning bedömer att utbildningen är studiemedelsberättigad.
Detta borde gälla även för dem som studerar till ett annat yrkesområde på en studiemedelsberättigad utbildning.
De studerande som ej uppbär studiemedel till exempel på grund av att de kan arbeta under sommaruppehåll mm ska inte missgynnas utan snarare uppmuntras.
Alla studerande bör kunna erhålla samma ersättning vid sjukdom vid studier på minst halvtid på utbildningar som är studiemedelsberättigade, oavsett om man uppbär studiemedel eller inte.
Gunilla Nordgren (M) |
|