Ur ett barnperspektiv kan det i vissa fall vara bättre att skolgången följer andra länders läroplaner eller en internationell läroplan. Detta kan vara att föredra för barn som annars skulle tvingas byta mellan flera olika skolsystem under sin skolgång.
I propositionen föreslår regeringen förändringar i skollagen som ska leda till en tydligare reglering av förutsättningarna för att bedriva internationella skolor i Sverige. De föreslagna reglerna förväntas leda till att antalet internationella skolor i Sverige ökar. Regeringen föreslår också att det regleras under vilka förutsättningar kommunerna själva ska kunna vara de som driver internationella skolor.
Vi anser att den föreslagna regleringen i huvudsak är väl avvägd. Det finns emellertid farhågor från vissa remissinstanser, framför allt om att de föreslagna möjliga målgrupperna för internationella skolor riskerar att omfatta för många elever (se avsnitt 7.1 i propositionen). Vi vill därför betona nödvändigheten av att följa utvecklingen och att utvärdera den nya regleringen inom en nära framtid.
De avgifter som i dag förekommer vid internationella skolor i Sverige varierar kraftigt. I propositionen nämns exempelvis att läsåret 2012/13 var Tyska skolans avgift per läsår 600 kronor medan British Primary School och Stockholm International School tog ut avgifter på närmare eller över 100 000 kronor per år.
I propositionen föreslås en skärpning av rätten för internationella skolor att ta ut elevavgifter för elever vars skolkostnad täcks av offentliga bidrag. Enligt regeringens förslag ska avgifter nu endast få tas ut för ”rimliga merkostnader som är hänförliga till att utbildningen följer ett annat lands läroplan eller en internationell läroplan, inklusive merkostnader för ackreditering eller auktorisation och avgifter till relevanta organisationer, eller att den primära målgruppen som skolan riktar sig till inte är densamma som inom skolväsendet”. Regeringen skriver också att avgifterna ”bör vara skäliga med hänsyn till de kostnader de är avsedda att täcka, de bidrag skolorna får och omständigheterna i övrigt”.
Att regeringen väljer att göra en skärpning av reglerna är välkommet. Vi anser dock att detta inte är tillräckligt. För att alla ska ha samma rätt till kunskap och utbildning råder avgiftsfrihet inom det svenska skolväsendet. Detta krav bör ställas på all utbildning som anordnas på grundskole- och gymnasienivå i Sverige, även i de fall det finns behov av att placera barnen vid en internationell skola. Dessa skolor ska inte vara förbehållna en välbärgad elit.
Regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag om att utbildning vid internationella skolor i Sverige ska vara avgiftsfri. Detta bör riksdagen ställa sig bakom och ge regeringen till känna.
Daniel Riazat (V) |
|
Ulla Andersson (V) |
Ali Esbati (V) |
Christina Höj Larsen (V) |
Wiwi-Anne Johansson (V) |
Daniel Sestrajcic (V) |
|