Försäljning av tullfria varor är en mångmiljonindustri. Svenska turister spenderar mångmiljonbelopp på tullfria varor, varor som flyger fram och tillbaka till semesterorterna. Totalt såldes under 2013 taxfreevaror för motsvarande 60 miljarder dollar i världen, där en majoritet säljs på flyg eller flygplatser.[1] I ren vikt innebär det flera kilo extra per passagerare. För miljön får detta konsekvenser då förbrukningen av flygbränsle ökar. Beräkningar visar att transporterna av taxfreespriten ökar flygplanens bränsleförbrukning med som mest 1 procent.[2]
Varornas långa transportsträckor beror på den svenska lagstiftningen. Lagstiftningen förbjuder resebolagen att leverera de förbeställda taxfreevarorna på flygplatsen. Principen är att när företag exporterar varor behöver de inte betala moms och varuskatt. Istället betalar mottagaren dessa skatter enligt mottagarlandets regler. Även de varor som resenärerna beställer till sin hemresa forslas med flyg till destinationen – för att sedan flyga hem igen.
För att varorna inte skall behöva flyga fram och tillbaka för att bli skattefria skulle en depå för tullfria varor vara en lösning. När resenärerna sätter sig på planet placeras de tullfria varorna i en depå på avreseorten, i stället för att lastas på planet. När resenärerna återvänder kan de hämta ut varorna från depån. För den som vill köpa varor att konsumera på destinationen borde det enkelt gå att lösa genom att man vid beställning kan ange om man vill att vissa beställda varor ska levereras ombord.
Taxfreedepån skulle innebära dels miljövinster, i och med minskad förbrukning av bränsle, dels även ekonomiska vinster. Det skulle även minska transporterna utanför EU. Därför bör möjligheten till en depå för tullfria varor ses över.
Jonas Jacobsson Gjörtler (M) |
|
[1] http://gulfbusiness.com/2014/10/dubai-duty-free-named-worlds-largest-airport-retailer/#.VdLrxvntlBd.
[2] Jonas Åkerman, Klimat- och transportforskare KTH.