Efterfrågan och viljan att göra medvetna val när det kommer till matinköp växer i Sverige. Försäljningen av ekologiska och Kravmärkta livsmedel ökade under första halvåret 2015 med 50 procent jämfört med samma period 2014, som i sin tur var ett rekordår med 38 procent ökning jämfört med 2013, enligt Ekoweb. Intresset och medvetenheten kring vad vi äter är med andra ord ökande.
Ungefär hälften av den ekologiska maten som säljs i Sverige är också från Sverige. Vi ska vara stolta över många av våra lantbrukare som är duktiga på ekologisk mat. Här finns en tydlig möjlighet att konkurrera med utländska aktörer med kvalitet istället för pris. Det finns goda förutsättningar för att öka produktionen av ekologisk och närproducerade livsmedel i Sverige, och därmed också skapa fler jobb på landsbygden.
Det ska inte krävas en högre utbildning i transportteknik och miljö för att avgöra vilka äpplen som är minst skadliga för miljön, och det ska inte krävas en examina i kemi och biologi för att kunna avgöra viken potatis som innehåller minst bekämpningsmedel. Därför är tydlig märkning av produkter både vad det gäller ursprung och tillverkningsmetod viktiga.
Vi måste jobba för att en större andel av våra livsmedel ska vara både ekologiska och närodlade. Att arbeta med märkningen av livsmedlen, både de som handlas i butik och serveras på restaurang, är en viktig del för att få en mer hållbar livsmedelsproduktion. Det ska vara lätt för den som vill göra medvetna val och ställa krav på producenterna att göra det, därför måste konsumenterna få tillräckligt med information om de produkter som de köper.
Hanna Westerén (S) |
|