Miljöfrågorna finns högt på agendan både i Sverige och internationellt. Forskningen har kommit långt när det gäller personbilstrafiken och den fordonsflottan. Det finns många alternativ till fossila bränslen, och satsningen på miljöanpassade bilar har slagit väl ut.
Vi vill också att så mycket som möjligt av våra godstransporter ska ligga på järnväg, men tyvärr fungerar det inte överallt utan vi är mycket beroende av lastbilstrafiken. Åkerinäringen är en förutsättning för en stor del av företagandet och handeln, för arbetstillfällen och för tillväxt i hela landet.
Därför är det också viktigt att utvecklingen går snabbt framåt även för den sortens fordon.
Den tunga fordonsflottan måste på sikt också kunna köra på alternativa drivmedel, men till det fodras att forskningen ökar. Men också att infrastrukturen för alternativa drivmedel byggs ut. Även längden på fordonen påverkar utsläppen, med kortare fordon fodras fler transporter för samma gods. Vi ser att diskussionen finns inom EU om att samma längd, 18 meter, ska gälla, vilket skulle göra att arbetet med att minska utsläppen riskerar att gå åt fel håll.
Fordonstillverkarna arbetat mycket miljömedvetet med att bl.a. produktutveckla nya påbyggnader med lättisolerade släp som gör att tyngden, och därmed bränsleförbrukningen minskar. Men det finns mer att göra, och därför måste regering och riksdag uppmuntra och stödja mer forskning på transportsidan för att minska bränsleförbrukningen och därmed koldioxidutsläppen för den tunga trafiken.
Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna
Helene Petersson i Stockaryd (S) |
|