Den 1 augusti 2011 genomfördes förändringar i arbetstidslagen gällande extra övertid. Kravet på dispens från Arbetsmiljöverket togs bort. Istället får extra övertid tas ut med högst 150 timmar per arbetstagare under ett kalenderår, om det finns särskilda skäl och situationen inte kunnat lösas på annat rimligt sätt. Exempel på särskilda skäl kan vara tillfälliga arbetsanhopningar som varit omöjliga att förutse, oförutsedda sjukdomsfall eller förlust av spetskompetens som inte går att ersätta omedelbart. En huvudregel är att den allmänna övertiden först ska tas ut innan extra övertid tas ut.
Att det finns möjligheter till extra övertid är i sig inget kontroversiellt. Det finns redan reglerat i många kollektivavtal. Men skillnaden mellan vad som finns i kollektivavtalen och i den av regeringen gjorda förändringen är att skyddsombuden tar över bevakningen och godkännandet från den fackliga organisationen. Därmed har regeringen tagit ytterligare ett steg i systemskiftet på arbetsmarknaden. På många arbetsplatser hamnar skyddsombudet i en omöjlig situation där man ska bedöma ett läge man saknar kompetens för. Därmed blir förändringen istället en maktförskjutning till arbetsgivarens fördel.
Möjligheter till extra övertid i vissa situationer kan vara ett rimligt krav, men bevakningen och beviljandet av dispens bör ligga kvar på Arbetsmiljöverket eller på den fackliga organisationen.
Mattias Jonsson (S) |
Gunilla Carlsson (S) |