Motion till riksdagen
2015/16:3259
av Martin Kinnunen m.fl. (SD)

med anledning av prop. 2015/16:38 Anläggningsbesked för biodrivmedel


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att det inte ska vara möjligt med avdrag för energiskatt och koldioxidskatt vid försäljning av bioetanol och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att det bör göras en utvärdering av biobränslen utifrån miljönytta och samhällsekonomi och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Regeringen avser, i enlighet med proposition 2015/16:38, ”Anläggningsbesked för biodrivmedel”, förlänga nedsättningen av energi- och koldioxidskatt för biodrivmedel. Syftet är att ge ekonomiska fördelar åt inhemsk produktion av biodrivmedel som inte baseras på livsmedel samt till anläggningar som tagits i bruk före 31 december 2013 ”till dess att anläggningen har avskrivits fullständigt”.

 

I realiteten innebär detta fortsatta skattefördelar för biodrivmedelssektorn, vilket enligt propositionens formuleringar inte påverkar den totala konsumtionen. ”I det fall något företag med de nya bestämmelserna inte längre kan få skatteavdrag är bedömningen dock att de volymer som därmed tas bort från marknaden ersätts med andra volymer av samma bränsle som inte berörs av regelförändringen.”

 

Att detta skulle vara kostnadsneutralt är emellertid tveksamt och Sverigedemokraternas ståndpunkt är att detta borde utredas närmare. Vi noterar samtidigt att regeringen inte på något sätt motiverar förslaget utifrån en analys över miljönytta.

 

Vi erinrar också om att företrädare för biodrivmedelsbranschen tidigare har torgfört uppfattningen att skattelättnader för biodrivmedel endast behövs under en övergångsperiod. När dessa skattelättnader förlängs gång efter annan finns det skäl att fråga sig om inte hela branschen är i permanent behov av skattefördelar.

 

Sverigedemokraternas anser att hela branschen bör underkastas en kostnad-nytta-analys. När det kommer till bioetanol är bedömningen att alla subventioner snarast bör fasas ut. Bioetanol som drivmedel har i bästa fall en väldigt låg miljönytta och i sämsta fall en direkt negativ miljönytta. Därtill har bioetanol som bränsle blivit allt mindre populärt då det visat sig vålla stora problem för motorerna.

 

Martin Kinnunen (SD)

 

Anders Forsberg (SD)

Runar Filper (SD)