Propositionen föreslår en lag om resenärers rättigheter i den lokala och regionala kollektivtrafiken. Lagförslaget omfattar resenärers rätt till reseinformation samt bestämmelser om rätt till ersättning vid förseningar som är längre än 20 minuter. Därutöver ges resenärer som köpt biljett för en viss tidsperiod rätt att få pengarna tillbaka om trafikutbudet ändras efter köpet och ändringen är av väsentlig betydelse. Den föreslagna lagen omfattar i huvudsak resor med tåg, spårväg, tunnelbana och buss. Genom lagförslaget stärks resenärernas rättigheter i förhållande till den tillämpning och lagstiftning som hittills har gällt. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 april 2016.
För att uppnå ett ekologiskt hållbart transportsystem måste andelen resor med kollektivtrafik öka. Med ökad andel kollektivt resande kan klimatpåverkan minskas och buller och luftföroreningar reduceras. Därutöver kan trängseln i våra storstäder minskas. Resenärerna måste kunna lita på att kollektivtrafiken fungerar och är tillförlitlig när de vill ta sig till jobbet/utbildningen eller vid fritidsresor, annars blir det svårt att få fler att resa kollektivt och på så sätt minska miljö- och klimatbelastningen. Staten har ett ansvar att stärka individens rättigheter och tillgänglighet inom kollektivtrafiken, samtidigt som miljö- och klimatmål uppnås. En sådan inriktning förutsätter åtgärder som resulterar i en sammanhållen järnväg och kollektivtrafik som sätter resenären i centrum. Vänsterpartiet välkomnar därför förslag om en lagstiftning som stärker kollektivtrafikresenärernas rättigheter.
Vänsterpartiet anser att propositionens förslag på åtgärder för att stärka resenärernas rättigheter inom den lokala och regionala kollektivtrafiken i stora delar är väl avvägda. Vi har förståelse för att frågor som rör assistans och ledsagning och förbud mot att neka en person med funktionsnedsättning bereds av regeringen och därmed inte omfattas av propositionen. Vår invändning mot propositionens förslag är att färdtjänstresor och förbeställda sjukresor inte ingår och omfattas av lagförslaget. Utredningen om en ny kollektivtrafiklag föreslog i sitt slutbetänkande 2009 (SOU 2009:81) att även dessa resor skulle ingå i lagen för att stärka resenärers rättigheter. Även Handikappförbunden har framfört uppfattningen att kollektivtrafikresenärer som använder färdtjänst ska kunna tillgodogöra sig grundläggande rättigheter enligt lag precis som övriga resenärer.
Vänsterpartiet delar regeringens uppfattning att dessa resor sker under andra villkor än övriga kollektivtrafikresor men anser, i likhet med utredningens förslag, att det är lämpligt att även dessa omfattas av bestämmelser om reseinformation och ersättning vid förseningar. Då flera huvudmän inom den särskilda kollektivtrafiken redan har infört resegarantier har vi svårt att förstå argumentationen i propositionen om att detta inte är lämpligt att införa. Utgångspunkten bör rimligen vara att lika resenärsrättigheter ska gälla inom den lokala och regionala kollektivtrafiken oavsett transportform. Egenavgiften som en färdtjänstresenär betalar bör t.ex. på samma sätt som biljettpriset för övrig trafik kunna vara underlag för utbetalning av ersättning vid försening. Regeringen bör återkomma med förslag på lag om resenärers rättigheter i den lokala och regionala kollektivtrafiken som även innefattar färdtjänstresor och förbeställda sjukresor. Detta bör riksdagen ställa sig bakom och ge regeringen till känna.
Lotta Johnsson Fornarve (V) |
|
Torbjörn Björlund (V) |
Nooshi Dadgostar (V) |
Rossana Dinamarca (V) |
Maj Karlsson (V) |
Karin Rågsjö (V) |
Mia Sydow Mölleby (V) |