Motion till riksdagen
2015/16:3238
av Stefan Nilsson (MP)

Behov av reglering i skönhetsbranschen


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behov av reglering i skönhetsbranschen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det finns många exempel på att människor blir felbehandlade i skönhetsbranschen.

Den enskilde som lockas att göra ingreppen får ofta betala tusentals kronor. De flesta människor tror att de att de är i säkra händer när de väl ska göra ingreppen, men så är inte alltid fallet. Skönhetsbranschen är oreglerad och det innebär att det inte finns någon kontroll på vilka som kan utföra ingreppen. Och när något inte går som det ska står kunden i stort sett utan skydd.

I andra länder, t ex Norge och Danmark, finns särskilda föreskrifter för skönhetsbranschen. I Sverige har frågan utretts av Socialstyrelsen och det är angeläget att det leder till ett lagförslag som reglerar branschen för ökad trygghet för konsumenterna. Den enskilde behöver ha rätt till bra och korrekt information om ingrepp och behandlingar och ha det skydd som en reglering kan innebära, för att inte utsätta sig för risker i onödan. Dessutom skulle en reglering sannolikt också innebära bättre möjligheter till ekonomiskt kompensation om ett ingrepp eller en behandling misslyckas.

 

Stefan Nilsson (MP)