På vissa orter finns så kallade ”Teknikcollege” där ett gymnasium samverkar tätt med ett lokalt industriföretag. I dagsläget finns 150 certifierade utbildningsanordnare och runt 2 000 samverkansföretag spridda över hela landet. Ett exempel är industrikoncernen
Volvo som tagit flera initiativ, till exempel ”Volvosteget”. Detta är en betald utbildning för människor unga med grundläggande gymnasiekompetens.
Sverigedemokraterna vill låta näringslivet spela en betydligt större del i arbetet med att utforma relevanta och attraktiva gymnasieutbildningar. Vi vill skjuta till mer resurser
för detta ändamål, både i syfte att öka informationen kring dem och för att underlätta för teknikföretagen att satsa långsiktigt på denna typ av utbildningar. Det är företagen själva som bäst förstår vilken kompetens som behövs för att en utbildning ska kunna övergå till en lärlingsplats, en praktikplats och så småningom i ett riktigt heltidsjobb.
Ett annat sätt att möta företagens skriande behov av yrkeskunniga medarbetare är införandet av lärlingsjobb. Den nya anställningsformen skulle möjliggöra för en arbetsgivare att anställa en ung lärling med en provanställningsperiod där arbetsgivaravgiften är helt avskaffad, om tolv månader i stället för dagens sex månader. Vidare ska lärlingen också kunna anställas till 75 procent av ingångslönen, detta givetvis i samråd med arbetsmarknadens parter.
Robert Stenkvist (SD) |
|
Stefan Jakobsson (SD) |
Sven-Olof Sällström (SD) |