Motion till riksdagen
2015/16:3203
av Said Abdu m.fl. (FP)

Utgiftsområde 22 Kommunikationer


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen anvisar anslagen för 2016 inom utgiftsområde 22 Kommunikationer enligt förslaget i tabell 1 i motionen.

Motivering

Utgiftsområdet omfattar transportpolitik samt politiken för informationssamhället.

Människors frihet och välstånd gynnas av goda kommunikationer. Rörligheten för människor, idéer, kapital, varor och tjänster ska underlättas, såväl i städer som på landsbygden. Vi vill rusta och bygga ut väg- och järnvägsnätet.

En väl fungerande infrastruktur behövs för jobben, tillväxten och välfärden. Vi vill gynna klimatsmarta transporter. I dag har Sverige en stark position inom it-området, men många som bor i lands- och glesbygd har fortfarande inte tillgång till bredband.

I enlighet med regeringens förslag föreslår Folkpartiet liberalerna ökade resurser år 2016 till anslag 1:2 Vidmakthållande av statens transportinfrastruktur. Vi avvisar däremot de medel om 500 miljoner kronor till stadsmiljöavtal som finns avsatta under anslag 1:1 Utveckling av statens transportinfrastruktur, då vi anser att detta är en kommunal uppgift. Vidare avvisar vi de 75 miljoner kronor under anslag 1:2 som är avsatta för eventuell kompensation till följd av höjda banavgifter.

Folkpartiet liberalerna och alliansregeringen satsade historiskt på infrastrukturen. Det var den mest ambitiösa plan för infrastruktur som någon regering antagit. Anslagen för drift och underhåll av järnvägen fördubblades jämfört med nivån under den tidigare socialdemokratiska regeringen.

Folkpartiet liberalerna vill rusta upp och bygga ut järnvägen och satsa på höghastighetståg. Ett robust järnvägssystem är en förutsättning för en väl fungerande arbetsmarknad och är en investering för miljön. Vägtrafiken är viktig för att hela landet ska fungera, och även vägnätet behöver förstärkas. Sedan 2007 har koldioxidutsläppen från vägtrafiken minskat trots att trafiken fortsätter att öka. Men trafiken är fortfarande ett av de största klimatproblemen, och fossila bränslen måste ersättas med el och andra klimatvänliga alternativ. Generella och teknikneutrala styrmedel ska vara grunden i politiken för att minska utsläppen. Vi driver på för att stimulera övergången till miljövänligare fordon med lägre utsläpp.

Alliansen införde en supermiljöbilspremie för att stimulera bilköpare att välja de bästa miljöalternativen och vi satte upp mål om att fordonsflotta ska vara oberoende av fossila bränslen år 2030. För att stimulera övergången till klimatneutrala bränslen och energieffektiva fordon behövs ekonomiska styrmedel där varje transportslag successivt bär en allt större del av sina miljökostnader. Cykling bidrar till transporter i urbana miljöer utan koldioxidutsläpp och leder till minskat trafikbuller.

Bostadsbyggandet kan öka om det går hand i hand med att ny infrastruktur byggs ut. Därför behövs en bättre samplanering mellan stat, landsting, kommuner, byggbolag och andra privata intressen.

Alliansregeringens satsning Sverigebygget har haft som mål att åstadkomma fullt utbyggda banor för höghastighetståg mellan alla tre storstäder samt fortsatt utbyggd järnväg i norra Sverige. Vi välkomnar att det i vissa delar finns en samsyn mellan den nuvarande regeringen och Alliansen i dessa frågor, men oroas samtidigt över att regeringen inte delar vår helhetssyn på transportsystemet.

Folkpartiet liberalerna vill pröva förutsättningarna för att bygga ytterligare en fast förbindelse mellan Sverige och Danmark. Sverige är beroende av en väl fungerande sjöfart. Folkpartiet liberalerna och alliansregeringen initierade en maritim strategi med flera olika insatser för att stärka den svenska sjöfartsnäringens konkurrenskraft.

Företag ska kunna verka i hela Sverige. De ska kunna hitta rätt kompetens och transportera sina varor och produkter. Det vore mycket olyckligt för svensk tillväxt om Bromma flygplats läggs ner, särskilt då befintliga alternativ inte kan hantera en utvidgad kapacitet. Bromma flygplats är ett riksintresse som knyter samman en rad orter runt om i vårt land med Stockholm. Riksdagen har uppmanat regeringen att ta ställning och agera för att Bromma flygplats inte ska läggas ner. Riksdagen har också gett regeringen i uppdrag att bland annat ta fram en strategi för att stärka flygets konkurrenskraft. Därför är det allvarligt att regeringen fortsätter att skapa osäkerhet kring framtiden för Bromma flygplats.

Bredband är också infrastruktur. Alliansen tog fram en strategi för att hela Sverige ska ha bredband i världsklass. Målet var att 90 procent av alla ska ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit/sek år 2020. Vi satsade också 1,1 miljarder kronor för att bygga ut bredband på landsbygden. Folkpartiet liberalerna vill fortsätta verka för bättre it-kapacitet såväl i städer som i glesbygd. Vi vill också verka för en europeisk digital agenda.

Framförallt inom it-området har något som kallas ett agilt arbetssätt utvecklats. Detta har skett i kontrast till den s.k. vattenfallsmetoden, där uppdragsgivaren skriver en detaljerad kravspecifikation och en beräknad tidsåtgång och sedan överlämnar denna till uppdragstagaren att utföra. Denna metod har i huvudsak använts för fysiska produkter, men fungerar sämre i programvaruutveckling.

Därför togs ett agilt arbetssätt fram, som innebär nära samarbete mellan uppdragsgivare och utförare, där kravspecifikationen förändras under projektets gång beroende på användarnas synpunkter. Därmed kan innehållet i projektet ändras och tiden för genomförande bli kortare eller längre. I ett kontrakt utan flexibilitet blir det svårt att hantera. Därför har även agila kontrakt utvecklats mellan företag främst inom it-sektorn. Inom offentlig sektor finns emellertid ingen sådana kontrakt, vilket försvårar för utveckling av programvara inom kommunal eller statlig verksamhet.

Agila kontrakt inom offentlig sektor skulle innebära att digitala lösningar kan utvecklas mer kostnadseffektivt och även att slutprodukterna blir bättre för användarna. Vi föreslår därför att staten tar fram standardkontrakt som myndigheter, kommuner etc. kan använda samt informationsinsatser. För detta syfte anslår Folkpartiet liberalerna år 2016 5 miljoner kronor under anslag 2:6 Gemensamma e-förvaltningsprojekt av strategisk betydelse.

Folkpartiet liberalerna föreslår att PLO-uppräkningen för åren 2016–2018 justeras på samma sätt som för innevarande budgetår. På detta utgiftsområde påverkas ett flertal anslag, exempelvis 1:3 och 1:12.

Tabell 1. Anslagsförslag 2016 för utgiftsområde 22 Kommunikationer

 

Tusental kronor

Ramanslag

Regeringens förslag

Avvikelse från regeringen (FP)

1:1

Utveckling av statens transportinfrastruktur

23 454 645

−495 000

1:2

Vidmakthållande av statens transportinfrastruktur

20 973 147

−70 000

1:3

Trafikverket

1 297 029

−4 000

1:4

Ersättning för sjöräddning och fritidsbåtsändamål

388 308

 

1:5

Ersättning för viss kanal- och slussinfrastruktur

162 284

 

1:6

Ersättning avseende icke statliga flygplatser

82 513

 

1:7

Trafikavtal

831 000

 

1:8

Viss internationell verksamhet

25 837

 

1:9

Statens väg- och transportforskningsinstitut

48 224

 

1:10

Från EU-budgeten finansierade stöd till Transeuropeiska nätverk

348 500

 

1:11

Trängselskatt i Stockholm

1 388 536

 

1:12

Transportstyrelsen

2 042 605

−5 000

1:13

Trafikanalys

67 270

 

1:14

Trängselskatt i Göteborg

1 011 019

 

1:15

Sjöfartsstöd

1 604 000

 

2:1

Post- och telestyrelsen

28 087

 

2:2

Ersättning för särskilda tjänster för personer med funktionsnedsättning

140 278

 

2:3

Grundläggande betaltjänster

35 600

 

2:4

Informationsteknik och telekommunikation

12 094

 

2:5

Driftsäker och tillgänglig elektronisk kommunikation

126 014

 

2:6

Gemensamma e-förvaltningsprojekt av strategisk betydelse

55 046

+5 000

 

Summa

54 122 036

−569 000

 

Specificering av anslagsförändringar

 

 

1:1

Utveckling av statens transportinfrastruktur

 

−500 000

1:1

Utveckling av statens transportinfrastruktur

 

+5 000

1:2

Vidmakthållande av statens transportinfrastruktur

 

+5 000

1:2

Vidmakthållande av statens transportinfrastruktur

 

−75 000

1:3

Trafikverket

 

−4 000

1:12

Transportstyrelsen

 

−5 000

2:6

Gemensamma e-förvaltningsprojekt av strategisk betydelse

 

+5 000

 

Said Abdu (FP)

 

Lars Tysklind (FP)

Erik Ullenhag (FP)

Tina Acketoft (FP)

Emma Carlsson Löfdahl (FP)

Christer Nylander (FP)

Birgitta Ohlsson (FP)