Det är förbjudet med tv-reklam och direktadresserade utskick till barn under 16 år. På senare tid har det därför tillkommit nya sätt att nå barnen med olika erbjudanden. Genom telefoner och internet kan man köpa ringsignaler, logotyper, musik eller spel. I olika så kallade communities, där användarna kan umgås och spela tillsammans, kan dessa tjänster fås utan att någon kontroll görs om beställaren är underårig. Medlemskapet i spelgrupper är ofta gratis, men man kan köpa till sig virtuella saker och figurer för att kunna utveckla spelet vidare.
Det kan handla om tusentals kronor, som föräldrar måste betala, utan att ha beställt dessa tjänster.
Att låta underåriga ingå avtal om köp av produkter på en webbplats utan samtycke från den underåriges förmyndare är en lagstridig affärsmetod, anser Konsumentombudsmannen (KO). Avtalsvillkoren är vanligen så komplicerade att barn inte förstår dem.
När KO aktualiserade ett spelföretag i Marknadsdomstolen ansåg denna att barn får ingå avtal utan föräldrarnas samtycke. Detta trots att domstolen menar att avtalsvillkoren inte har en obetydlig komplexitet. Detta förhållande kan inte ensamt innebära att affärsmetoderna strider mot föräldrabalken eller i övrigt står i strid med lag som KO hävdar, menar Marknadsdomstolen.
Det är för enkelt att kringgå lagar och regler när det gäller marknadsföring och reklam till barn. Därför måste lagar som förbjuder detta skärpas.
Hans Hoff (S) |
|