Motion till riksdagen
2015/16:3162
av Maria Weimer (FP)

Nationalmuseum Norr


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en snar start av Nationalmuseum Norr och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det regionala museet i Jämtland, Jamtli i Östersund och Nationalmuseum i Stockholm arbetar tillsammans för att få till stånd ett Nationalmuseum Norr i Östersund för att ge större delar av Sveriges befolkning tillgång till de statliga konst- och designsamlingarna och fler möjligheter till kreativa och kvalitativa konstupplevelser. Nationalmuseums världskända samlingar och Jamtlis prisbelönta pedagogiska arbete borgar tillsammans för att verksamheten kommer gynna inte enbart regionens kulturliv och regionens befolkning utan hela norra Sveriges.

 

Kvalitetsupplevelser med konst och design stärker därtill Jamtlis, Östersunds och Jämtlands läns attraktionskraft i vid bemärkelse. Med Nationalmuseum Norr får turisterna ytterligare en anledning att besöka Jamtli, Östersund och Jämtlands län. Nationalmuseum Norr kommer att bli ett ”Nationalmuseum med spets”, som Nationalmuseum i Stockholm men också annorlunda. De utställningar som visas på Nationalmuseum Norr kommer endast att visas där. Det är en faktor som ytterligare kan locka människor till länet. Nationalmuseum är ett av de starkaste varumärkena i den svenska museivärlden. Att få sätta samman det med Jamtli och Östersund, innebär en förstärkning av Jamtlis varumärke som Norrlands mest angelägna museum och av Östersund som kulturstad.

 

Bygget och etableringen har kostnadsberäknats till 40 miljoner kronor. Stora delar av finansieringen sker via många olika bidragsgivare i länet, landet och Europa. Regeringen bör mer aktivt stödja och dels snarast tillföra de medel som behövs i investeringsdelen, dels täcka hela den del som beräknas till drift av det nya museet som faller på staten.

 

Maria Weimer (FP)