Motion till riksdagen
2015/16:3135
av Per Åsling m.fl. (C)

Införande av ett miljöanpassat skogsavdrag


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om införande av ett miljöanpassat skogsavdrag och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Skogsägare kan genom skogsavdraget skjuta fram delar av beskattningen av inkomster från sin skog. Vid bestämning av takten på utnyttjandet av skogsavdraget finns bestämmelser om så kallade rationaliseringsförvärv. Om ett förvärv anses vara ett rationaliseringsförvärv blir effekten att skogsavdraget kan erhållas snabbare samt att mindre skog behöver avverkas för ett fullt utnyttjande av avdragsutrymmet.

 

I oktober 2014 överlämnade Skatteförenklingsutredningen sitt betänkande ”Förenklade skatteregler för enskilda näringsidkare och fysiska personer som är delägare i handelsbolag” (SOU 2014:68).

 

I utredningen föreslås införande av ett miljöanpassat skogsavdrag. I förslaget utmönstras rationaliseringsförvärv ur reglerna för skogsavdrag och dagens skogsavdragsregler vid rationaliseringsförvärv föreslås istället bli generella. Detta kan väntas leda till högre tillväxt eftersom avverkningar fortsättningsvis kan ske på ett mer skogsekonomiskt sätt, då den yngre delen av den avverkningsmogna skogen i normalfallet kan förväntas få stå kvar under den mest intensiva tillväxtperioden istället för att avverkas av skatteskäl.

 

Förslaget kan således, utöver förenklingsvinster, väntas medföra positiva effekter för både miljö- och avkastningsmålet inom skogspolitiken. Vidare väntas skattekrediterna inte öka, då avverkningarnas storlek bedöms minska.

 

Ett skyndsamt genomförande av detta förslag skulle vara positivt för såväl miljövården som för skogsbruket och den exportintensiva skogsindustrin.

 

Vi anser att förslaget lämpar sig utmärkt för en frikoppling från utredningens förslag i övrigt och kan behandlas med förtur. Det bör med fördel kunna inordnas i ett särskilt lagstiftningsärende.

 

Per Åsling (C)

 

Eskil Erlandsson (C)

Per-Ingvar Johnsson (C)