Motion till riksdagen
2015/16:3134
av Ulrika Carlsson i Skövde och Annika Qarlsson (båda C)

Minst 10 procent av biståndet till SRHR


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att minst 10 procent av biståndet ska gå till SRHR, sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

För 200 år sedan hade Sverige lika hög mödradödlighet som utvecklingsländerna i Afrika och Asien har idag. Idag är situationen i Sverige en helt annan men i världen dör fortfarande 7,5 miljoner kvinnor och nyfödda barn varje år. Trots mänsklighetens framgångar har vi inte kommit längre än att en kvinna dör i förlossning, eller graviditetsrelaterade sammanhang, varannan minut. Så ser verkligheten ut för hundratals miljoner kvinnor i världen år 2015.

Förutom de hundratusentals kvinnor som dör varje år, saknar dessutom 220 miljoner kvinnor tillgång till preventivmedel och därmed möjlighet att undvika, eller skjuta upp, barnafödande. Världshälsoorganisationen uppskattar att bara genom att öka tillgången till familjeplanering och preventivmedel skulle mödradödligheten omedelbart minska med 1/3. Lägger vi till tillgång till mödravård skulle majoriteten av dödsfallen försvinna.
 

Idag finns redan all forskning och all kunskap – det som behövs är politisk vilja att prioritera frågan och att satsa mer på tillgång till preventivmedel och familjeplanering, samt tillgång till mödravård.

Därutöver har Sverige ett stort ansvar internationellt att värna rätten till sexuell och reproduktiv hälsa, inklusive familjeplanering, preventivmedel och abort.

Nära hälften av världens kvinnor i fertil ålder bor i länder där abort fortfarande är förbjudet – somliga så nära som i våra europeiska grannländer. Sverige har kommit långt vad gäller frågor som rör sexuell och reproduktiv hälsa och kroppslig integritet – det är vårt ansvar att stärka kvinnors SRHR utanför landets gränser. Alla kvinnor bör ha rätt till att bestämma över sin egen kropp.

När konservativa motståndskrafter mobiliserar och organiserar sig mot kvinnors rätt till preventivmedel och säkra aborter då ska Sverige påminna om att det är just genom tillgång till dessa som vi i längden räddar liv.

Mödradödligheten, eller sexuellt överförbara sjukdomar såsom hiv/aids, är inte bara orsak till personliga tragedier och mänskligt lidande, utan även ett hinder för hållbar utveckling och fattigdomsbekämpning. I kampen mot mödradödlighet och för kroppslig integritet ingår tillgång till familjeplanering, preventivmedel och säkra aborter. Dessutom krävs fortsatt satsning på ökad jämställdhet på alla plan.

 

Det parlamentariska mötet International Parliamentarians’ Conference on the Implementation of the ICPD Programme of Action (IPCI), som senast möttes i Stockholm 2014, har fastslagit att givarländer bör avsätta minst 10 procent av biståndet till SRHR. Totalt uppgick det svenska biståndet till SRHR enligt RFSU:s senaste rapport till 2,7 miljarder år 2012 eller 7,6 procent av det totala biståndet.

 

Sverige bör mot bakgrund av detta öka finansieringen och avsätta minst 10 procent av det svenska biståndet till SRHR.

 

Förslag

Det är riktigt att jämställdhet är en prioriterad fråga i Sveriges bistånd. Med tanke på hur fundamental rättigheten till sexuell och reproduktiv hälsa är för kvinnor och flickor måste SRHR särskilt prioriteras inom det svenska biståndet. Därför ska minst 10 procent av biståndet reserveras för SRHR, sexuell och reproduktiv hälsa.

 

Ulrika Carlsson i Skövde (C)

Annika Qarlsson (C)