För fristående förskolor och skolor gäller ett öppenhetskrav, dvs. att dessa ska ta emot alla barn och elever som önskar gå i verksamheten i mån av plats. När det finns fler sökande än antal platser, ska den fristående förskolan och skolan ha urvalskriterier som godkänns och fastställs av kommunen respektive Skolinspektionen såsom godkännandemyndigheter. De allra vanligaste urvalskriterierna är syskonförtur och kötid.
Idag tar Sverige emot ett stort antal flyktingar och deras barn behöver omgående platser i förskola och skola. Det har riktats kritik mot friskolor för att de inte i samma utsträckning som kommunala verksamheter tar emot de nyanlända barnen och eleverna. En trolig orsak är den begränsning som urvalskriterierna utgör och där man inte heller har möjlighet att begära ett sådant undantag från kriterierna hos respektive tillsynsmyndighet, eftersom en sådan utformning skulle kunna innebära diskriminering mot de barn och elever som redan står i kö. För att kunna inrätta platser för nyanlända barn och elever i fristående verksamheter krävs alltså ett nytt stöd i författningarna.
En fristående gymnasieskola kan ta emot nyanlända elever, för där finns en utpekad möjlighet att anordna språkintroduktion inom ramen för tillståndet utan ett nytt särskilt godkännande från Skolinspektionen. Någon liknande möjlighet finns dock inte på förskole- eller grundskolenivå.
Vi anser att en snabb lösning bör tas fram för detta problem. Det kan antingen ske genom en uttalad möjlighet för fristående verksamheter att göra undantag från kösystemet för nyanlända barn och elever, eller genom en möjlighet för fristående verksamheter att på entreprenad utföra utbildning för nyanlända barn och elever på uppdrag av den kommunala huvudmannen eller annan ansvarig myndighet, eller genom ytterligare något annat alternativ.
Vår mening är därmed att en skyndsam utredning behöver göras för att se hur möjligheterna för fristående förskolor och skolor att ta emot nyanlända barn och elever kan förbättras. En försöksverksamhet bör snabbt kunna komma till stånd.
Ulrika Carlsson i Skövde (C) |
Johanna Jönsson (C) |