Då och då kan vi i media läsa om människor som kommit under vård till följd av olycka eller sjukdom och som på grund av ett svårt sjukdomstillstånd inte har möjlighet att ta hand om det praktiska kring detta, till exempel hantera sina räkningar eller anmäla sitt tillstånd till Försäkringskassan eller andra berörda myndigheter. Konsekvensen av detta blir att den sjuke efter tillfrisknandet inte bara har en inte sällan lång och krävande konvalescens, utan också stora ekonomiska och administrativa bekymmer.
Detta handlar om en liten del av alla som blir akut sjuka; i de allra flesta fall finns naturligtvis anhöriga eller en så kallad god man som ombesörjer dylikt, men inte alltid. Därför torde problemet kunna lösas med en ganska blygsam administrativ förstärkning inom vården och Försäkringskassan, så att man försäkrar att varje patient som bedöms vara oförmögen att hantera dylikt också rapporteras vidare till berörd myndighet och kanske tillfälligtvis får en god man i de fall detta krävs.
Vi föreslår därför att en utredning tillsätts för att se hur man kan förbättra rutinen för framförallt Försäkringskassans inhämtning av uppgifter från vården, så att den som kämpar med tillfrisknande efter en svår sjukdom eller olycka inte också samtidigt måste hantera en betungande privatekonomisk situation helt i onödan.
Linus Bylund (SD) |
|
Jennie Åfeldt (SD) |
Markus Wiechel (SD) |