Motion till riksdagen
2015/16:3123
av Linus Bylund m.fl. (SD)

Försäkringskassans inkrävande av underhållsbidrag


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda hur utbetalning av underhållsstöd kan ske utan inblandning av Försäkringskassan och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

När en förälder är skyldig att betala underhållsbidrag till den andra föräldern kan detta antingen skötas helt utan inblandning av Försäkringskassan, eller genom att Försäkringskassan betalar ut underhållsstöd till den förälder som är berättigad till detta, samt kräver ersättning från den betalningsskyldige föräldern.

Det finns definitivt ett behov av detta system eftersom den förälder som är berättigad till underhållsbidrag annars i många fall skulle riskera att bli utan pengar då den betalningsskyldiga föräldern är på ekonomiskt obestånd eller av andra skäl inte sköter inbetalningarna. Dock är det en onödig administrativ uppgift för Försäkringskassan att agera ”bank” i de fall föräldrarna har möjlighet att sköta dessa transaktioner själva. Vi menar därför att det är eftersträvansvärt att minimera antalet föräldrapar som använder Försäkringskassan som mellanhand för utbetalning av underhållsbidraget (vilket det i praktiken handlar om, även om pengarna från Försäkringskassan kallas underhållsstöd). Vi tror att ekonomiska incitament, till exempel en kännbar administrativ avgift för den bidragsskyldige föräldern, skulle kunna förbättra situationen avsevärt.

Vi föreslår därför att man utreder hur man på ett effektivt sätt kan få fler föräldrar i familjesituationer där grund för underhållsbidrag föreligger att hantera utbetalning av underhållsbidrag utan inblandning av Försäkringskassan.

 

Linus Bylund (SD)

 

Markus Wiechel (SD)

Jennie Åfeldt (SD)