Motion till riksdagen
2015/16:3082
av Markus Wiechel och Paula Bieler (båda SD)

Förbättra kattens status


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att göra det straffbart att överge sin katt och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om krav på kastrering och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om krav på vaccinering och tillkännager detta för regeringen.
  4. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om krav på märkning och tillkännager detta för regeringen.
  5. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att fånga in och kastrera vilda katter och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige 2015 är ur flera perspektiv ganska dystert, framförallt när det kommer till hanteringen av katter. Endast en av tolv katter som föds hittar idag ett permanent hem och resterande elva blir antingen hemlösa eller dödade. Varje okastrerad katthona kan få uppemot 120 kattungar under sin livstid, vilket är ett stort skäl till varför vi har någonstans mellan 100 000 och 150 000 hemlösa katter i Sverige. Alla dessa katter är tyvärr undantagna från de i övrigt förbättrade bestämmelserna som inrättats i Jordbruksverkets föreskrifter i maj 2008. Många övergivna katter är skygga och med hemlösheten följer smittor, inavel och svält. Andra blir skjutna eller på annat sätt dödade, samtidigt som ungar kan finnas kvar i livet med en ytterst osäker framtid. Dessa katter råkar vara produkten av ansvarslösa människor som inte brytt sig om fantastiska varelser som i många fall betraktas som en kär familjemedlem. Samtidigt som vanvård av katter genom att överge dem bör motverkas måste kattens status som sällskapsdjur höjas, särskilt i en tid då tillgången på katter är betydligt större än efterfrågan. För att detta ska lyckas måste lagstiftning till och förståelsen för vad det är man tar på sig när man skaffar en katt måste öka. En person som köper en kattunge måste vara beredd på att den kan leva i uppemot tjugo år. Tjugo år oavsett familjebildning, resor, jobb eller olika nöjen, det är ett ansvar. Idag finns redan en lag som skulle kunna stärkas för att komma närmare en lösning på detta problem: Lagen om tillsyn över hundar och katter. I denna lag finns reglerat vilket ansvar en djurägare har och samma krav bör ställas på kattägare som på hundägare när det kommer till tillsyn och annat ansvar.

Riksdagen bör ge regeringen i uppgift att återkomma med förslag som syftar till att det blir straffbart att överge sin katt, och samtidigt ta krafttag för att fånga in och kastrera förvildade katter i syfte att minska kattpopulationen. Regeringen bör också få i uppdrag att återkomma med förslag där samtliga kattägare som har sina katter lösgående ansvarar för att de är kastrerade, vaccinerade samt ordentligt märkta så att ägaren alltid kan identifieras.

 

Markus Wiechel (SD)

Paula Bieler (SD)