Motion till riksdagen
2015/16:3064
av Martin Kinnunen (SD)

Åskådliggörande av hela skatteuttaget för folket


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att det ska vara obligatoriskt att synliggöra arbetsgivaravgifter, avtalsförsäkringar och avtalspension på lönebeskeden och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

En nyligen publicerad undersökning från Svenskt näringsliv visar att allmänheten tror att skatteuttaget i Sverige ligger på omkring 34 procent och därmed tycks leva i tron att arbetsgivaravgifterna inte är en skatt på arbete. Hela 94 procent underskattar den faktiska beskattningen. Det är problematiskt att politiker genom indirekt beskattning lyckats föra en stor del av medborgarna bakom ljuset om hur högt arbete beskattas i Sverige.

Den synliga och direkta inkomstskatten redovisas idag öppet på människors lönespecifikationer men arbetsgivaravgifterna redovisas sällan. Detta leder till en missvisande bild av det samlade skattetrycket. Det är orimligt att medborgarna inte ska delges relevant information om hur mycket pengar de betalar i skatt.

Det är därför viktigt att skatteuttaget på ett bättre sätt kan åskådliggöras för befolkningen. Ett första steg är att göra det obligatoriskt att inkludera summan av betalda arbetsgivaravgifter samt avtalsförsäkringar och avtalspensioner på alla lönebesked.

 

Martin Kinnunen (SD)